Hopp til innhold

Vilthelse Viltkjøtt

Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2019, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.

Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt
Det er ikke overraskende å finne forhøyede verdier av tungmetaller i innmat fra vilt, siden de både lever lengre og beiter mer i utmark enn produksjonsdyr. Foto: Endre G. Ofstad

I 2019 ble det tatt i alt 4205 prøver av norske landdyr og animalske produkter. I ca. 3,6 prosent av prøvene ble det funnet rester av veksthormoner og forhøyede nivåer av forurensende stoffer. Funn av veksthormoner anses innen det som naturlig skilles ut i kroppen (endogene hormoner). Enkeltfunnene ble fulgt opp av Mattilsynet.

Høyt innhold av kadmium ble funnet i lever fra to viltlevende reinsdyr, fem oppdrettsreindyr og 16 elg. Kadmiuminnhold i innmat skyldes forurensning i miljøet og gjelder dyr som har gått på utmarksbeite. Videre ble det påvist konsentrasjoner av bly som oversteg grenseverdien i én muskelprøve fra elg, noe som mest sannsynlig skyldes kontaminering fra blyammunisjon.

Fant kobber i lever

I prøvematerialet ble det også funnet kobber i leverprøver fra nesten alle undersøkte dyrearter. Mattilsynet fant kobber over grenseverdien i leverprøver fra 15 viltlevende rådyr, og 2 viltlevende reinsdyr, 9 oppdrettsreinsdyr, og 32 leverprøver fra elg. Det pågår et arbeid i EU med å fastsette grenseverdier for kobber som tar tilstrekkelig høyde for at kobber finnes i miljøet. Det europeiske mattrygghetsorganet, EFSA, har vurdert at det ikke er helserisiko med kobbermengdene som er påvist.

Det er ikke overraskende å finne forhøyede verdier av tungmetaller i innmat fra vilt, siden de både lever lengre og beiter mer i utmark enn produksjonsdyr. Tungmetallene finnes i naturen, opphopes i næringskjeden og lagres i blant annet lever og nyrer hos dyr. Mattilsynet fraråder barn under 10 år å spise lever som middagsmat på grunn av høyt innhold av kadmium, mens ungdom og voksne bør begrense inntaket av lever fra vilt og sau.

Ingen mistanke om ulovligheter

– Resultatene i 2019 skiller seg lite fra tidligere år. Det er ikke avdekket funn som gir mistanke om ulovlig bruk av legemidler. Enkeltfunnene er fulgt opp av Mattilsynet, sier seniorrådgiver Waleed Alqaisy i Mattilsynet.

Fremmedstoffprogrammet er et overvåkings- og kartleggingsprogram som har pågått siden 1985. I fremmedstoffprogrammet innhentes prøver fra norske landdyr, melk, egg og honning. Landdyrene som omfattes av programmet er storfe, gris, småfe, fjørfe, hest, oppdrettsvilt, og vilt. Prøver av viltlevende dyr (elg, hjort og rådyr) blir tatt for å undersøke tungmetallnivåer i disse artene.