Hopp til innhold

skrantesjuke Villrein

Mistanke om skrantesjuke hos villrein i Rondane

Et reinsdyr som er felt under jakt i Rondane er mistenkt for å ha skrantesjuke. Endelig svar forventes en av de første dagene i september, og inntil da fortsetter jakta som normalt.

Mistanke om skrantesjuke hos villrein i Rondane
Foto: John D.C. Linnell, NINA

Veterinærinstituttet har varslet Mattilsynet om at innsendte prøver fra en bukk som ble felt 22. august ga utslag på de innledende testene. Å stille en korrekt diagnose for denne typen sykdommer krever positivt resultat etter flere ulike tester. Arbeidet med analysene fortsetter for fullt gjennom helga, og trolig vil det endelige svaret foreligge tidlig i uke 36 (31. august-6. september).

Mattilsynet er i kontakt med jegeren som felte den aktuelle villreinen i Rondane. Rutinemessig vil alle deler av et hjortedyr samles inn for videre prøvetaking og destruksjon, dersom vi mistenker eller har påvist skrantesjuke.

Trenger jegernes innsats

Villreinjakta i Rondane forsetter som normalt. Det er viktig at jegerne forsetter den gode innsatsen med å ta hjerne- og lymfeknuteprøver av alle felte villrein, unntatt kalver, for å kartlegge eventuell skrantesjuke. I dagens situasjon betyr det ekstra mye at merket prøve blir sendt raskt til Veterinærinstituttet.

Alle felte dyr skal registreres i appen «Sett og skutt» eller i Hjorteviltregisteret. Jegere som bruker appen kan også GPS-markere stedet reinen ble felt. Dette gjør det enkelt å hente ut slakterester dersom et felt dyr tester positivt for skrantesjuke. Jegere finner svar på egen prøve i Hjorteviltregisteret.

Hygiene og slakterester

Vi minner også om at det er god jegerpraksis å steine ned alle slakterester fra felt vilt, der dette er mulig. Dette minimaliserer muligheten for spredning av slakterestene, og vil i tillegg gjøre det lettere å hente ut restene dersom dette skulle bli aktuelt.

God hygiene er viktig under jakta. Alle jegere bør være opptatt av å behandle slakt og oppbevare og transportere vilt på en hygienisk god måte. Det å vaske hendene hyppig kan være mer hygienisk enn å bruke engangshansker. Hvis det ikke er tilgang til håndvask er engangshansker et alternativ, men da må disse byttes hyppig. Har du vært borti noe som kan være forurenset, må hanskene byttes.

To typer skrantesjuke

Skrantesjuke er en dødelig prionsykdom for hjortedyr, men sykdommen har aldri smittet til mennesker, verken fra dyr eller kjøtt.

Det er avdekket minst to typer skrantesjuke-prioner i Norge. Hos villrein har den opptrådt smittsomt (klassisk skrantesjuke) i motsetning til blant elg og hjort hvor den trolig har oppstått spontant hos eldre dyr. Tidligere er det funnet klassisk skrantesjuke hos villrein på Nordfjella og atypisk skrantesjuke på elg og hjort ulike steder i landet.

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr

Siden starten i 2016 er over 100 000 hjortedyr testet for skrantesjuke. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr å melde fra til Mattilsynet. Symptomer på skrantesjuke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, f.eks. dyr som ikke skyr mennesker.

Les mer om kartlegging av skrantesjuke hos hjortevilt