Hopp til innhold

Jakt Viltkjøtt

Jakt og forholdsregler mot korona

Jakta på hjortevilt er i gang. Det er ikke noe som tyder på at koronavirus smitter via mat, men som alltid er god hygiene i forbindelse med jakt avgjørende for at kjøttet skal være trygt å spise.

Jakt og forholdsregler mot korona
Koronavirus eller ikke: God hygiene er viktig under jakta, uansett. Foto: Camilla Næss, NINA

I løpet av høsten skal 80 0000 jegere felle, slakte og behandle elg, hjort, rådyr og villrein. Jakta har lange tradisjoner som holdes i hevd, men i år gjør korona at flere opplever situasjonen som spesiell.

Følg generelle hygieneråd under jakta

Mattilsynet anbefaler at jegerne følger de generelle hygienerådene, også med tanke på covid-19.

En «god jeger» skal ha kunnskap om riktig måte å ta vare på viltkjøttet. Hygienisk håndtering er avgjørende for å få et godt, holdbart kjøtt som er trygt å spise.

Les mer på Mattilsynets side om generelle hygieneråd, både ved Covid-19 og jakt generelt.

Smitter ikke via mat og drikke

Det er ikke noe som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann. Det er i likevel viktig å huske på at det kun er friske mennesker som skal håndtere mat.

Når det gjelder smitte mellom deltakere i jaktlag og lignende, viser vi til rådene fra helsemyndighetene.

God håndhygiene er viktig

Alle jegere bør være opptatt av å behandle slakt og oppbevare og transportere vilt på en hygienisk god måte.

Det å vaske hendene hyppig kan være mer hygienisk enn å bruke engangshansker. Hvis det ikke er tilgang til håndvask er engangshansker et alternativ, men da må disse byttes hyppig. Har du vært borti noe som kan være forurenset, må hanskene byttes.

Forklær av plast er vanlig å bruke i forbindelse med slakting og håndtering av ferskt kjøtt.