Hopp til innhold

skrantesjuke

Mistanke om to nye tilfeller av skrantesjuke i Nordfjella

Fem dager etter at årets villreinjakt startet i Nordfjella er det skutt rundt 150 dyr. Nå er to av disse mistenkt å være smittet av skrantesjuke. Diagnosen forventes å bli endelig bekreftet i løpet av noen dager.

Mistanke om to nye tilfeller av skrantesjuke i Nordfjella
Foto Olav Strand/NINA.

Dyrene ble felt under ordinær jakt, som er et ledd i den nasjonale aksjonen for å bli kvitt den dødelige sykdommen. Sykdommen er dødelig for hjortedyr, men har aldri smittet til mennesker, hverken fra dyr eller kjøtt.

–Vi er ikke overrasket over å ha funnet to nye positive dyr, og det bekrefter helt klart viktigheten av å fjerne hele flokken for å kvitte oss med sykdommen. Vi forventer å finne flere positive dyr etter hvert som jakten fortsetter, og retter en stor takk til jegere og andre som gjør en enorm innsats i disse dager, sier Kristin Ruud Alvseike, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Mattilsynet kontakter nå de jegerne som har skutt de to dyrene og henter ut slakterester fra fjellet for videre testing på Veterinærinstituttet. Slakteskrottene blir også tatt hånd om av Mattilsynet.

–Det er svært viktig at jegere registrerer dyrene de feller under jakten. Jo raskere vi får informasjon om felte dyr, desto raskere kan vi teste og friskmelde byttet, sier Alvseike.

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr

Siden starten i 2016 er over 13000 hjortedyr testet for skrantesjuke. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr å melde fra til Mattilsynet. Symptomer på skrantesjuke er avmagring, pjuskete pels, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel dyr som ikke skyr mennesker. Dette vil være til god hjelp for å få en oversikt over hvor utbredt sykdommen er i Norge.

 

For å hindre utbredelsen av sykdommen er det innført en rekke forbud i Norge. Mer informasjon om det finnes her:

Regler for å hindre skrantesjukesmitte fra Nordfjella og Selbu

Tiltak for å begrense spredning av skrantesjuke hos hjortevilt

 

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910

Andre henvendelser: Ditt nærmeste avdelingskontor, tlf. 22 40 00 00

 

Skrantesjuke

Skrantesjuke (Chronic Wasting Disease (CWD)) er en prionsykdom (en type proteiner som ikke brytes ned i kroppen) hos hjortedyr.

Det er ikke påvist noen sammenheng mellom skrapesjuke hos sau, BSE hos storfe og skrantesjuke hos hjortedyr.

Sykdommen er dødelig for dyr, men har aldri smittet til mennesker.

 

Gå til Hjorteviltportalens sider om skrantesjuke.