Hopp til innhold

Forvaltning Villrein

Seminar: Status for villrein i Norge

Er tilstanden i våre ti største villreinområder så god som regjeringen har satt som mål? 25. april får vi svaret.

Seminar: Status for villrein i Norge
Foto: Olav Strand / NINA

I fjor kom villrein for første gang på rødlista som nær truet på grunn av bestandsnedgang. De største truslene er oppdeling av leveområdene og sykdommen skrantesjuke.

De siste livskraftige bestandene av vill fjellrein i Europa finnes i Norge. Vi har derfor et særlig internasjonalt ansvar for å ta vare på villreinen.

I 2020 vedtok regjeringen en kvalitetsnorm for villrein, som gir mål for hvor god tilstand villreinområdene skal ha.

På dette arrangementet får vi vite i hvor stor grad de ti nasjonale villreinområdene i Norge oppfyller disse målene.

De ti nasjonale villreinområdene er Setesdal Ryfylke, Setesdal Austhei, Hardangervidda, Nordfjella, Reinheimen-Breheimen, Snøhetta, Rondane, Sølnkletten, Forollhogna og Knutshø.

Rapporten er laget av en uavhengig ekspertgruppe ledet av Norsk institutt for naturforskning (NINA), etter oppdrag og mandat fra Miljødirektoratet.

Program og påmelding

Hva er kvalitetsnormen for villrein?

Kvalitetsnormen for villrein er et trafikklys-system som sier hvor god tilstanden for villreinen i hvert enkelt villreinområde er, og når det bør settes inn forvaltningstiltak.

Normen skal bidra til effektiv og forutsigbar forvaltning av villreinen i Norge og sikre livskraftige bestander også i framtida.

Kriteriene og trafikklyssystemet ble fastsatt da normen ble vedtatt i 2020. Nå har vi for første gang fått klassifisert de 10 viktigste villreinområdene etter normen. Hvert område får enten statusen god (grønn), middels (gul) eller dårlig (rød). Kategoriene god og middels er å betrakte som godkjent etter normen.

Hvis kvaliteten i normen ikke blir nådd, eller det er fare for dette, bør Klima- og miljødepartementet i samråd med andre berørte myndigheter utarbeide en plan for hvordan kvaliteten likevel kan nås.