Hopp til innhold

Hjorteviltregisteret

Ny app for rapportering av fallvilt

Ettersøksjegere og kommuner kan nå ta i bruk en ny og bedre fallviltapp.

Ny app for rapportering av fallvilt
Den nye fallvilt appen er tilgjengelig i Google Play og App Store. Foto: Jørn Fremstad

Miljødirektoratet har lansert en ny fallviltapp som kan brukes av kommunen og kommunens ettersøkspersonell. Appen heter «Fallvilt» og er tilgjengelig i Google Play og App Store. Her registreres påkjørt hjortevilt, samt hjortevilt og lite utvalg andre arter som dør av andre årsaker enn jakt.

Kart og nye muligheter

Den nye appen kommer med en egen kartfunksjon for stedfesting. Vi håper at kartet skal bidra til presise registeringer av hvor påkjørselen skjedde eller hvor fallviltet ble funnet.
I den nye fallviltappen kan man lagre et utkast av registreringen, og redigere utkastet før fallviltregisteringen sendes inn til Hjorteviltregisteret. I praksis vil det si at ettersøkspersonell for eksempel kan lagre GPS-posisjon, bilder og ytterst nødvendige opplysningene mens de er på ulykkesstedet, og legge inn resten av opplysningene i appen når de kommer hjem.

Her finner du en brukerveiledning for den nye appen: Rapportere fallvilt av hjortevilt med app – Miljødirektoratet

Avinstaller gammel app

Har du brukt den gamle fallviltappen, må den avinstalleres. Den gamle fallviltappen vil slutte å fungere i starten av mars. Registeringer gjort på den gamle appen vil ikke lagres i Hjorteviltregisteret etter dette.

Nytt bildearkiv

Bilder som er lagt inn via appen Fallvilt eller på fallviltsiden i Hjorteviltregisteret, er nå tilgjengelige i Hjorteviltregisteret i et eget «Bildearkiv». Bildene blir kun tilgengelige for kommuner, ettersøkspersonell og forskere som har brukertilgang i Hjorteviltregisteret. Bildearkivet kan for eksempel benyttes i forbindelse med overvåking av sykdom og skade. Bruk av bilder krever tillatelse fra fotograf.

Fallvilt skal testes for skrantesjuke

Alle fallvilt av hjortevilt som er ett år eller eldre, skal testes for skrantesjuke. Kommunen og kommunalt ettersøkspersonell er pålagt å varsle lokalt Mattilsyn slik at prøver kan tas. I mange tilfeller er det ressursbesparende at kommunalt ettersøkspersonell tar ut prøvene i stedet for Mattilsynet. Når kommunen selv tar prøver, anses varslingsplikten som overholdt. Kommunen kan søke om tilskudd når de tar skrantesjukeprøver selv.

Les på her: Teste fallvilt for skrantesjuke – Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Spørsmål eller behov for hjelp?

Har du spørsmål om appen Fallvilt eller om Hjorteviltregisteret, ta kontakt med Naturdata for brukerstøtte.
Telefon: 74 33 53 10
Epost: support@naturdata.no.