Hopp til innhold

Forvaltning Hjort

Kvotefri jakt på hjortekalv fortsetter i 2024

Interesse- og arealbrukskonflikter knyttet til store hjortebestander i enkelte deler av landet, fører til at kommuner fortsatt kan søke om kvotefri jakt på hjortekalv.

Kvotefri jakt på hjortekalv fortsetter i 2024
Foto: Juliet Landrø

Tillatelsene som kan bli gitt, er ettårig og vil gjelde jaktsesongen 2024/2025.

Hvem kan søke og hvordan?

De to siste jaktsesongene har Miljødirektoratet åpnet for at kommunene sør for Nordland har kunnet søke om kvotefri jakt på hjortekalv. Det er kommunen som må søke, og som får muligheten til å videre tildele kvotefri jakt på hjortekalv til sine vald.

Kommunen søker Miljødirektoratet, og søknaden skal inneholde kommunens vurdering av særskilte behov for kvotefri jakt på hjortekalv. Søknaden blir deretter behandlet etter bestemmelsene om dispensasjon i forskrift om forvaltning av hjortevilt (hjorteviltforskriften) § 37. Vald som er interesserte, bes ta kontakt med sin kommune.

Frist for å søke er 15. mai 2024

Les hele brevet som er sendt til kommunene: eInnsyn – Kvotefri jakt på hjortekalv 2024 – dispensasjon fra hjorteviltforskriftens § 18 – 1 – Miljødirektoratet

84 kommuner søkte i 2023

For jaktsesongen 2023/2024 søkte 84 kommuner om kvotefri jakt på hjortekalv. Det er en økning fra jaktsesongen 2022/2023, da 73 kommuner søkte og fikk dispensasjon til kvotefri jakt på hjortekalv.

Spørsmål og svar

Erfaringsvis er det ofte en del spørsmål i forbindelse med ordningen kvotefri jakt på hjortekalv. Her får du svar på ofte stilte spørsmål:

Hvorfor kvotefri jakt?

I enkelte områder, skaper store hjortebestander betydelige interesse- og arealbrukskonflikter. Kvotefri jakt på hjortekalv er et tiltak for å begrense konflikten.

Hvilken lovhjemmel brukes for å gi kvotefri jakt på hjortekalv? 

I særlige tilfeller kan Miljødirektoratet dispensenere fra bestemmelsene i hjorteviltforskriften med hjemmel i § 37. I dette tilfellet gjelder det dispensasjon fra hjorteviltforskriften § 18, fellingstillatelse for elg og hjort.

Unngå konflikter

Miljødirektoratet anbefaler at alle som tilhører et vald med flere jaktrettshavere blir enige om hvordan dispensasjonen skal benyttes innad i valdet. Verken valdet eller hjorteforvaltningen er tjent med uenigheter, som i verste fall fører til konflikter og oppløsning av vald.

Valdets vedtekter og grunneiers rettigheter

Alle jaktrettshavere i et vald som får tildelt kvotefri jakt, kan felle et valgfritt antall hjortekalver på egen eiendom. Jaktrettshaver kan felle hjortekalv på egen eiendom uavhengig av valdets vedtekter. Vi anbefaler likevel at dere blir enige i valdet om hvordan tillatelse til kvotefri jakt skal håndteres.

Kan vi selge kvotefri jakt på kalv?

Alle jaktrettshavere i et vald som får tildelt kvotefri jakt, kan tillate at andre feller hjortkalv på egen eiendom. Jaktrettshaver bestemmer selv om han/hun tar betalt eller ikke. Valdet kan bli enig om å selge slik jakt.

Kan grunneier nekte noen å felle kalv på egen eiendom?

Jaktrettshaver kan selv nekte å felle, eller nekte andre å benytte dispensasjonen til å felle frikalv av hjort på sin eiendom. Vi anbefaler imidlertid at alle som tilhører et vald med flere jaktrettshavere blir enige om hvordan dispensasjonen skal benyttes innad i valdet.

Hva med bestandsplaner?

Kommunen må ta stilling til hvordan måloppnåelse av godkjente bestandsplanener skal vurderes, og hvordan eventuell overføring av fellingstillatelser mellom år skal gjennomføres. Ved kvotefri avskyting må kommunen ved evaluering av årets felling se bort fra andel kalver i evalueringen, men kan likevel finne egnede måte å vurdere fellingen på.

Kan vi la være å felle kalv når det er kvotefritt?

Formålet med tiltaket er å øke uttaket av kalver utover det som normalt skal felles. Kvotefri tildeling innebærer ikke at et vald med bestandsplan eller et bestandsplanområde kan la være å felle kalver.

Får valdet egen fellingstillatelse på kalv?

Kommunen må selv utforme tillatelse til kvotefri jakt på hjortekalv og informere valdene som får tildelt dette innen jaktstart 1. september. Tillatelse til kvotefri jakt på kalv kommer i tillegg til den ordinære fellingstillatelsen.

Kan fellingstillatelsen registreres i Hjorteviltregisteret?

Nei, tildeling av kvotefri jakt på hjortekalv er ikke mulig å registrere i Hjorteviltregisteret eller rapportere til SSB. Ordinær fellingstillatelse skal være registrert som normalt.

Hva skal jegere, jaktleder og valdansvarlig rapportere?

Jaktleder, eventuelt jeger dersom man jakter alene, rapporterer felte hjortekalver i Hjorteviltregisteret eller i appen Sett og skutt på vanlig måte. Sett hjort rapporteres også som normalt.

Valdansvarlig summerer opp totalt antall felte kalver, uavhengig av tildelingsmåte, og rapporterer disse som normalt til kommunen på fellingsrapporten. Rapporten sendes på fastsatt papirskjema, eller leveres elektronisk på www.hjorteviltregisteret.no.

Ved praktiske spørsmål om rapportering i Sett og skutt eller Hjorteviltregisteret, kontakt Naturdata på support@naturdata.no eller telefon 74 33 53 10.

Er det fellingsavgift på kalver felt under kvotefri jakt?

Det er fellingsavgift på alle felte kalver, også de som er felt under kvotefri jakt, i tråd med den sats som kommunen har fastsatt.