Hopp til innhold

Elg Hjortevilt og samfunn

Frykten for elg – hvordan opptre i møtet med skogens konge?

Det er ingen grunn til å la frykten for elg ødelegge turopplevelsen - så lenge du vet hvordan du skal opptre i møte med skogens konge.

Frykten for elg – hvordan opptre i møtet med skogens konge?
Foto: Kari Sivertsen/NINA

I vinter har det vært flere saker å lese i mediene om dramatiske møter med elg, og nærgående individer. Men hvor farlig er egentlig elgen? Erling Solberg, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) svarer.

–Elgen er i utgangspunktet et fredelig dyr, som vanligvis vil løpe sin vei i møte med mennesker. Det er svært sjelden at elg går til angrep, men det kan skje hvis den blir stresset.

I følge Solberg kan slike situasjoner oppstå vinterstid, når elgen er stresset av matmangel, eller i møte med ku og kalv. Kua får vanligvis en eller to kalver i mai-juni, hvorpå kalven følger mora et års tid. I den første uka etter fødsel er kalven relativt lite mobil, og er følgelig dårlig egnet til å flykte fra potensielle farer.

–Ei elgku vil som regel flykte med eller uten kalven, dersom hun blir skremt av mennesker. Men enkelte ganger velger hun å forsvare kalven, sier Solberg. Og møter du ei elgku på forsommeren kan hun være i følge med kalv, selv om du ikke ser den. Det samme gjelder om du kommer over en tilsynelatende forlatt elgkalv, sannsynligvis er mora like i nærheten.

I motsetning til hva mange kanskje tror stanger ikke elgen ved angrep – den slår med framføttene. Møter du en elg på din vei, så nyt opplevelsen, men på avstand. Vis respekt, og la elgen være i fred.  Gå rundt elgen, spesielt hvis du har med hund. Hunder kan stresse elgen.

Dersom du må gå i retning av elgen så gi den litt tid. I de aller fleste tilfellene vil bare synet av deg være tilstrekkelig til at den stikker. I andre tilfeller vil den stå å vurdere situasjonen, og først flykte når du kommer nærmere (100 m). Litt støyende prat eller rop kan øke sannsynligheten for at den trekker seg ut. Dersom den likevel ikke gjør det, bør du kanskje revurdere hvorvidt du faktisk må gå i nettopp denne retningen, sier Solberg.

Elgens kroppsspråk  – dette er tegnene du skal se etter:

 

Uforstyrret

Elgen beiter uforstyrret. Nyt synet, men på avstand. Ikke provoser elgen ved å gå nærmere.

elg-passiv-1

Ill. Sigrid Østrem Skoglund/NINA etter inspirasjon fra Rolf Svenssons tegninger.

Oppmerksom

Elgen har stoppet å beite. Hodet er hevet og ørene står rett til værs. Den er oppmerksom på deg og vurderer situasjonen. Ikke gå nærmere, men trekk deg rolig tilbake dersom du allerede er nærme.

elg-oppmerksom-2

Ill. Sigrid Østrem Skoglund/NINA etter inspirasjon fra Rolf Svenssons tegninger

Stresset

Elgen senker hodet, legger ørene bakover og reiser bust. Elgen er tydelig stresset, og kan angripe. Rygg for å vise at du ikke er en trussel, du greier uansett ikke å løpe fra en elg. Du kan også klatre opp i et tre.

elg-aggressiv-3

Ill. Sigrid Østrem Skoglund/NINA etter inspirasjon fra Rolf Svenssons tegninger.

Angriper

Elgen angriper. I motsetning til hva mange kanskje tror stanger ikke elgen ved angrep – men slår med framføttene. Blir du sparket overende så er du ille ute. I verste fall kan elgen da fortsette å trampe på deg når du prøver å reise deg. Mange er derfor av den oppfatning at du bør ligge stille til elgen har trukket seg unna, men her er erfaringsgrunnlaget av forståelige grunner, tynt.

elg-angrep-4

Ill. Sigrid Østrem Skoglund/NINA etter inspirasjon fra Rolf Svenssons tegninger.