Hopp til innhold

Hjort Jakt

Jan Erik Søreide vant konkurransen «Minste bukken 2012».

Jan Erik Søreide vant konkurransen «Minste bukken 2012».
Jan Erik trodde det var en halvtannetåring, men bukken viste seg å være eldre. (Foto: Torgeir Matre)

Det var en helt vanlig jaktdag. Jan Erik Søreide satt på hjortepost i Bergen. Ut av skogen kom en spissbukk på 20 meters hold, og skuddet falt. I lyngen landet en hjort med lange, tynne stenger og pinglete kropp.

– Jeg syntes bukken så liten ut, både før jeg skjøt og etter at jeg gikk bort til den. Spinkel halvannetåring, tenkte jeg.

Kjeveanalyse

På tross av liten kroppsstørrelse fattet jaktlaget mistanke om at bukken kanskje ikke var så ung som den ved første øyekast så ut til, og besluttet å gjennomføre aldersbestemmelse ved hjelp av kjeveanalyse.

Les mer om kjeveanalyse for hjort, elg og villrein

– Kroppsfasongen minnet om en eldre bukk i miniatyr, den hadde ordentlig svart brunstflekk og geviret var også litt underlig, sier Jan Erik.

Kjeveobservasjonen viste fullt utvokst tannstilling, det vil si klassifisering som voksen bukk og alder på 2,5 år eller eldre.

– God gjerning

– Jeg ble litt overrasket, men tenkte i etterkant at det var en god gjerning å ta ut et slikt skrapdyr. Bekymringen min kretser rundt hvor mange koller denne karen rakk å bedekke sist høst. Han virket ganske brunstig i slutten av november, sier jegeren.

39 kilos «voksen bukk» er så langt rekord i bloggeren Kristian Myrmels årlige konkurranse «Minste bukken». For jaktsesongen 2012/13 var premien en Burris 8×42-kikkert, levert av Schou Våpen.

– Smådyr bør gi status

– Deltakelsen ble doblet sist sesong, og jeg synes det er moro å rette fokus mot noe annet enn å felle digre bukker.

– Mitt mål er at det skal være status å prioritere smådyr under jakten. De tilfører ikke norsk hjorte- eller elgbestand noe positivt, og det gir kanskje enda bedre følelse å felle en slik en i stedet for en diger avlsbukk, understreker Myrmel.

Seint bedekket kolle

Daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim, sier at denne bukken på en eller annen måte har kommet skeivt ut i livet:

– Sannsynligvis er det snakk om en hjort som er født seint på sommeren, og som dermed aldri har fått sjansen til å nå normal størrelse. Det er helt klart bra å oppfordre til å ta ut svake dyr, mener Solheim.