Hopp til innhold

Elg Hjort Jakt Rådyr Villrein

Er buejakt en ok jaktform?

Er buejakt en ok jaktform?
Buejeger Kim Hatleset ser frem til å få vitenskapelig dokumentasjon på pilens effekt i hjortevilt. (Foto: Johan Trygve Solheim)

Debatten om buejakt har rast voldsomt siden det nylig ble kjent at Direktoratet for naturforvaltning vil gjennomføre avlivingsforsøk med pil og bue på Norsk Hjortesenter.

Både riflejegere, buejegere, forvaltere og dyrevernere har fått nytt vann på møllen og synspunktene på buejakt spriker vidt i alle retninger. Særlig for jegerne som gruppe er det sjelden at et standpunkt splitter så mye som buejakt synes å gjøre.

I tradisjonelle medier har forsøket fått stor spalteplass, og i sosiale medier har jegere og andre engasjerte postet hundrevis av meningsytringer om hvorvidt buejakt er fornuftig eller ikke.

Se buejaktforsøket omtalt i Dagsrevyen 21 (innslag 7: «Forsker på buejakt»)

 – Springer etter skuddet

Bjørn Arild Lode er en av 4564 medlemmer i Facebook-gruppen «Hjort – hjortejakt«. Han mener buejakt ikke bur vurderes overhodet:

– Jeg begriper ikke at jakt med pil og bue er et tema. Vi ser jo filmer på Youtube om elg som blir skutt på med pil og bue. Elgen springer jo det han er god for, enda pila går inn i et vitalt område. Skal en da ha med seg rifle, for å få avlivet elgen eller andre dyr som blir skadeskutt med pil og bue? spør Lode.

Fakta om elg

 Har søkt på internett

Hjortejeger Sigrid-Anette Vatne parerer med å hevde at flukt etter skuddet skjer selv etter et optimalt skudd med rifle:

– Argumentet om kor langt viltet spring held ikkje vatn – hjort kan springe godt over 300m med eit perfekt skot i vitale organ, og det med kule. Eg har ikkje funne noko på mine søk på det store verdsveven som tyder på at vilt spring lenger med pilskot enn det som er vanleg for kuleskot, skriver Vatne.

Hun sier hun derfor venter i spenning på resultatene fra forsøkene som er søkt gjennomført på Svanøy.

 Elgjegerne engasjert

Også i flere av Facebooks øvrige grupper som gruppene «Elgjakt«,  «Reinsdyrjakt» og «Jegernernes Interesseorganisasjon«, samt på diskusjonsforumet kammeret.no går debatten høyt om dagen.

Argumentasjonen strekker seg fra at det burde være «unødvendig å gå tilbake til steinalderen» til at moderne buevåpen har utviklet seg så voldsomt at det «ved riktig bruk avliver minst like effektivt og skånsomt som riflekule».

 Reagerer kraftig

Dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer sterkt på det planlagte forsøket med avliving av hjort med pil og bue på Norsk Hjortesenter:

– Dette er som å gå inn på et beite og skyte kyr med pil og bue, for å studere graden av lidelse, sier leder i NOAH, Siri Martinsen til firdaposten.no

Hun mener det er kritikkverdig at Norsk Hjortesenter vil bruke tamhjort i et slikt forsøk.

– Dette har bare til hensikt å tilrettelegge for en ny type fornøyelsesjakt, sier hun.

 – FDU avgjør dette, ikke Hjortesenteret

Daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim, understreker at det er Forsøksdyrutvalget (FDU) og ikke Hjortesenteret som avgjør om forsøket er dyrevernmessig forsvarlig.

– Norsk Hjortesenter er en helt nøytral part, både i forhold til om prosjektet skal gjennomføres, og i forhold til resultatet og konsekvensene som måtte komme ut av det. Vi mener ingenting om buejakt, og det er helt greit for oss dersom et forskningsprosjekt skulle konkludere med at buejakt ikke er etisk forsvarlig. Først når forsøket er gjennomført vil vi gjøre oss opp en mening om denne jaktformen, sier Solheim.

Færre hjorteløyver i Kvinnherad til høsten

 – Unikt forsøk i verdenssammenheng

På spørsmål om hvorvidt det er nødvendig med et slikt forsøk, tatt i betraktning at det finnes stort erfaringsgrunnlag fra buejakt i utlandet, svarer Solheim at det norske forsøket er unikt i verdenssammenheng.

– Data som kommer fram gjennom det norske prosjektet kan faktisk få betydning for buejakt også i andre land, slik jeg ser det.