Hopp til innhold

Nasjonalt bestandsovervåkingsprogram for hjortevilt (BOP)

Overvåkingsprogrammet for hjortevilt

Overvåkingen av hjortevilt gir informasjon om utviklingen i avskytning, bestandskondisjon, tetthet og bestandsstruktur i norske hjorteviltbestander.

Foto: Thor Harald Ringsby

Gjennom det nasjonale bestandsovervåkingsprogrammet for hjortevilt (BOP), følger Norsk institutt for naturforskning (NINA) bestandsutviklingen til villrein, hjort og elg i store deler av landet. Hovedfokus er rettet mot dyrenes vitalitet, fruktbarhet og beitetilbud. Mest intensiv er overvåkingen i de definerte overvåkingsområdene for hjortevilt.

Elg, hjort og villrein er blant de viktigste viltressursene i Norge og er gjenstand for stor interesse blant jegere, viltforvaltere og forskere. For å betjene denne interessen ble det nasjonale overvåkingsprogrammet for hjortevilt (BOP) etablert i 1991.

Programmet eies og finansieres av Miljødirektoratet, mens Norsk institutt for naturforskning (NINA) er ansvarlig for driften.Hensikten er at programmet skal fungere som et økologisk varslingssystem, med særlig vekt på å avdekke endringer i hjortedyras kjønns- og aldersstruktur, kondisjon (vekt) og fruktbarhet. Ved opprettelsen var det mye usikkerhet om hvordan hjortedyra responderer på økende bestandstetthet, og kombinert med en gryende forståelse av at klimaet var i endring, økte behovet for et overvåkingsprogram. Det var også ønskelig med bedre langtidsdata for å evaluere forvaltningstiltak, til bruk i bestandsmodeller, og for å avdekke forskningsbehov.

Data fra BOP benyttes jevnlig i viltforskningen, og mye av det vi i dag vet om hjortedyras økologi og forvaltning i Norge er basert på data samlet inn i overvåkingsområdene.

Samler inn jaktmateriale

Materiale fra fallvilt og dyr felt under jakt bidrar med nyttig informasjon til overvåkingsprogrammer og til den lokale viltforvaltningen.

Det meste av overvåkingsmaterialet innhentes fra individer skutt under jakt. Fra alle artene samles det inn underkjeve og slaktevekt. Hos elg gjennomføres det også en avgrenset innsamling av hunnlige reproduksjonsorgan (eggstokker). Fra kjevene bestemmer vi eksakt alder basert på tannskiftemønster eller årsvekstsoner i snittede tenner. Eggstokkene gir informasjon om hunndyrenes reproduksjonshistorie.

Mer informasjon om innsamling og håndtering av jaktmateriale på NINAs nettsider.