Hopp til innhold

Elg Hjort Rådyr Villrein Vilt og trafikk

Vilt og trafikk – et hovedtema under Naturdatas Viltkonferanse

Vilt og trafikk – et hovedtema under Naturdatas Viltkonferanse
Viltpåkjørsler koster hvert år samfunnet store summer, og er en av de største konfliktene rundt å ha en stor hjorteviltstamme. (Foto: Johan Trygve Solheim)

Naturdatas viltkonferanse avholdes 7. og 8. november på Rica Hell Værnes utenfor Trondheim. I fjor var nærmere 180 deltakere og forelesere samlet på Værnes i 2 dager, og arrangøren håper mange finner veien også i år.

– Tilbakemeldingene fra Naturdatas viltkonferanse i fjor ga klare signaler fra deltakerne på at vi måtte fortsette å fokusere på aktuelle tema rettet mot de som jobber med kommunal viltforvaltning, sier daglig leder i Naturdata AS, Geir Flakken.

På bakgrunn av dette har programkomiteen derfor tatt utgangspunkt i hjorteviltforskriften, Hjorteviltregisteret samt vilt og trafikk når man har satt sammen årets program. Flakken håper de fleste av foredragene faller i smak for deltakerne:

Hjorteviltforskriften

Rådgiver Kari Bjørneraas i Miljødirektoratet. (Foto: Egill J. Danielsen)

Rådgiver Kari Bjørneraas i Miljødirektoratet er en av foredragsholderne ved Naturdatas Viltkonferanse. (Foto: Egill J. Danielsen)

Første dagen er det Kari Bjørneraas fra Miljødirektoratet som åpner med å fortelle litt om Miljødirektoratets målsettinger med gjeldende forskrift. Etter dette tar Toril Skoglund deltakerne med til Troms fylke og hun vil orientere om erfaringene i kommunene i Troms med den nye hjorteviltforskriften.

– Deretter går reisen til en Vestlandskommune som heter Solund. Viltansvarlig der gjennom mange år, Tor Arne Hauge, vil fortelle om de utfordringer en liten Vestlandskommune ytterst i havgapet har i forhold til forvaltningen av hjorten, opplyser Flakken.

Les mer om Hjorteviltforskriften

Sett elg og sett hjort

Etter dette foredraget vil jurist i Miljødirektoratet, Nils Kristian Grønvik, gi en juridisk innfallsvinkel på de muligheter og begrensninger som ligger i gjeldende hjorteviltforskrift. Kanskje er det en del muligheter som alle ikke er klar over?

– Sist ut denne dagen er Erling Solberg. Han har sammen med flere andre forskere over tid jobbet med å se på egnetheten av sett elg og sett hjort som metode for bestandsovervåking. Resultatene fra dette forskningsarbeidet får deltakerne høre om i dette foredraget, frister Flakken.

Vilt og trafikk

Flakken forteller at dag to er viet problematikken vilt og trafikk, og først ut denne dagen er Christer Moe Rolandsen. Han vil fortelle oss om ulike vurderinger av risiko for ulykker langs vei og jernbane.

En årvåken sjåfør kan bidra til å unngå at det smeller når hjortevilt krysser veien. (Foto: Egill J. Danielsen)

En årvåken sjåfør kan bidra til å unngå at det smeller når hjortevilt krysser veien. (Foto: Egill J. Danielsen)

Etter dette foredraget vil Karianne Thøger-Andresen fortelle litt om hva Statens vegvesen gjør for å redusere antall viltulykker langs våre veier og om etableringen av Tverrsektorielt råd.

10 tips for å unngå påkjørsel av hjortevilt

Nationella Viltolycksrådet

Deretter følger Jernbaneverket ved Sigrun Nygård følger opp for å fortelle hva de gjør for å redusere antall viltulykker langs våre jernbanestrekninger. Så vil Erik Lund fra Miljødirektoratet gi en innføring i hva Miljødirektoratet gjør for å redusere antall viltulykker.

Neste foredragsholder kommer fra vårt naboland, Sverige. Der har de gjennom mange år samarbeidet på tvers av ulike etater og har hatt det Nationella Viltolycksrådet. Lars Sävberger vil fortelle om sine erfaringer med dette. Sist ut denne dagen er Knut Erik Jetlund og Jon Andreas Ask som vil fortelle om prosjektet Vilt og trafikk i Hallingdal.

– Jeg tror programmet i år er både relevant og spennende og ønsker både tidligere og nye deltakere hjertelig velkommen til viktige kursdager i Stjørdal, sier Geir Flakken i Naturdata AS.