Hopp til innhold

Jakt Rådyr

Slik lykkes du under rådyrjakta

- Rådyrjakt er krevende – med liten kroppsmasse akselerer dyrene som en Porsche og kan tverrsnu på meteren.

Slik lykkes du under rådyrjakta
Rådyrbukk. Foto © Per Jordhøy/NINA

Det forteller Tore Andestad. Han har jobbet med jegeropplæring i mange år, og har vært prosjektleder for en foreløpig rapport som Norges Jeger og Fiskerforbund har lagd om rådyrjakt.

– Vårt hovedfokus har vært å identifisere de skuddsituasjonene som gir rådyrene en rask død, og de som ender med bom- eller skadeskudd. Dette er kunnskap som vil gi en triveligere rådyrjakt for både ferske og erfarne jegere.

Rådyrjakt er vanlig i store deler av Norge, men mest utbredt i Trøndelag og på Østlandet. Den regulære jakten foregår mellom 25. september og 23. desember hvert år. Bukkejakten starter imidlertid allerede 10. august. Under denne jakten er det ikke tillatt å bruke hund, og rifle er i denne perioden eneste lovlige jaktvåpen.

Les også: Sjekk rådyrtilveksten før jakta!

Krevende jakt med hund

I den ordinære jakten sverger imidlertid mange jegere til bruk av hund, og rådyret kan felles med hagle. Undersøkelsen fra NJFF viser likevel at enslige jegere på snik- eller postjakt skyter langt flere dødelig førsteskudd, sammenlikning med de som går på drivjakt med eller uten hund.

– Rådyr som går rolig rundt og beiter, er mer forutsigbare. Jegeren har derfor mer tid til å planlegge et forsvarlig skudd. Ved snikjakt skytes det også i overraskende stor grad fra liggende stilling med tofot eller skytestokk. Ved drivjakt og jakt med hund jobber jegeren i større grad under tidspress. Dyra er langt oftere i fart, og det skytes mer uten anlegg, forklarer Andestad.

Tall fra undersøkelsen viste at sjansen for skadeskudd nær sjudobles når dyrene løper, mot når de står i ro. Totalt er det bortimot 14 prosent bom- og skadeskyting på dyr som går, og nesten 31 prosent på dyr som løper.

– Et rådyr er smekkert og kvikt. Det er derfor ikke overraskende at det er en sterk sammenheng mellom rådyrets fart og bom- og skadeskyting.

- Skudd fra liggende stilling med skytestøtte har de laveste bom- og skadeskytningstallene – selv på langt skuddhold. Foto © Per Jordhøy/NINA

– Skudd fra liggende stilling med skytestøtte har de laveste bom- og skadeskytningstallene – selv på langt skuddhold. Foto © Per Jordhøy/NINA

Rifle eller hagle?

Undersøkelsen har også sett på våpenvalg, og det kom frem at antallet ikke-dødelige skudd tredoblet seg ved bruk av hagle fremfor rifle.

– Hagle er konstruert for å skyte på dyr i fart – noe som gjør at flere hagleskyttere prøver seg når et dyr kommer gående eller løpende. Jegerne vet også at drivjakt og jakt med hund, gjør at dyrene ofte er i bevegelse i skuddøyeblikket. De velger derfor i større grad hagle til slik jakt.

Andestad legger til at en riflekule bare har en diameter på omtrent åtte millimeter, mens en haglesverm på sin side dekker anslagsvis 750 millimeter. Det gjør at det er større sjans for skadeskudd fremfor bomskudd når du skyter med hagle i stedet for rifle. Han forteller også at skytestillingen har mye å si for treffsikkerheten.

– Skudd fra liggende stilling med skytestøtte har de laveste bom- og skadeskytningstallene – selv på langt skuddhold.

Underveisrapporten «Bedre rådyrjakt» er lagd med utgangspunkt i 977 spørreskjema fra jegerne. En ny rapport vil komme våren 2015, og alle rådyrjegere oppfordres derfor til å fylle ut skjemaet også under høstens jakt. Mange skjema fra høstens jakt kan gi sikrere resultat i neste års rapport. Skjemaet finner du her.

Les mer om rådyrjakt her.