Hopp til innhold

Rådyr

Sjeldent albino-rådyr på Sel

Det hvite rådyret som i det siste har vært observert på Sel i sommer er sannsynligvis en ekte albino.

Sjeldent albino-rådyr på Sel
Egil Skredemellom tok dette blinkskuddet av albinorådyret forrige uke. Foto: Egil Skredemellom.

En hvit, ettårig rådyrbukk har siden tidlig i vår blitt observert av flere på Sel, og noen har til og med vært så heldige å forevige dyret med kamera.

 

To ulike årsaker til albinisme

− At noen individer er hvite, eller det vi kaller albino, har egentlig to helt forskjellige årsaker, forteller Vidar Holthe, pensjonert utmarksrådgiver i Norges Skogeierforbund.

Ekte albinisme er medfødt og skyldes et defekt gen som fører til at de pigmentproduserende cellene i hud, hår og øyne har manglende eller redusert evne til å danne pigmentet melanin. Individer med ekte albinisme har derfor lite eller ingen pigmentering i øyne, hud og hår.

De fleste med albinisme har foreldre som selv ikke er rammet, men som begge er bærere av ett defekt gen.  Hvis avkommet får en defekt genkopi fra hver av sine foreldre, vil det vil bli født med albinisme.

 

Den andre årsaken langt vanligere enn albinisme

Holthe forteller at den andre årsaken til hvite dyr, såkalt leukemisme, er langt vanligere enn albinisme. Det er også en medfødt tilstand som fører til redusert pigmentering, og som derfor kan minne om albimisme.

− Dyret kan bli lysere, delvis hvitt eller helt hvitt. I motsetning til ved albinisme har ofte – men ikke alltid – øyne, nebb og klør normal pigmentering, sier han.

 

Selsdyret trolig en ekte albino

− Av det aktuelle fotografiet ser det ut til at denne rådyrbukken er en ekte albino. Bilder av hjort og rådyr som har figurert på nettet de siste par årene har stort sett hatt leukemisme, og bare deler av kroppen har vært hvit eller bastgeviret har hatt normal farge, sier Holthe.