Hopp til innhold

Elg skrantesjuke

Nytt tilfelle av skrantesjuke i Sverige

Ei 16 år gammel elgku har fått påvist skrantesjuke (CWD) i Norrbottens län. Det er det andre tilfellet av skrantesjuke som oppdages i Sverige, og det er trolig ikke snakk om den smittsomme varianten.

Nytt tilfelle av skrantesjuke i Sverige
Elg. Arkivfoto: Endre G. Ofstad

I mars ble det første tilfellet av skrantesjuke påvist i Sverige, og igjen er det ei 16 år gammel ku. Den ble avlivet etter å ha vist tegn på forstyrret oppførsel.

– Denne elgen viser likheter med det tidligere tilfellet i Arjeplog og de eldre elgene i Norge og Finland som har fått påvist skrantesjuke. Mye taler for at det dreier seg om endringer som har oppstått spontant og ikke om den smittsomme varianten av sykdommen, men vi må gjøre flere analyser for sikkert å vite at tilfellene er like, sier epidemiolog Maria Nöremark ved Statens veterinärmedisinska anstalt (SVA).

Samtlige elger som har testet positivt så langt har vært eldre dyr, og har hatt varianten som her  i landet omtales som atypisk skrantesjuke.

Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket samler mer informasjon om hjortedyrene i området, sammen med vilteksperter. De diagnostiske analysene kan i seg selv ikke vise om det dreier seg om en spontan eller smittsom variant av sykdommen, men en mer omfattende prøvetagning vil fortelle det.

– Derfor er det viktig å få inn mange prøver fra dyr i området, så vi bedre skal forstå hva det handler om, sier Lotta Hofverberg i Jordbruksverket.

Som følge av at skrantesjuke er påvist i Norge, har EU besluttet å overvåke hjortevilt i flere europeiske land, blant dem Sverige. Hensikten er å oppdage og kartlegge forekomst av sykdommen, for å kunne bekjempe eller begrense spredningen.

Les mer hos svenske Jordbruksverket

Skrantesjuke påvist hos svensk elg

Fakta om skrantesjuke

Kartleggingsprogrammet for skrantesjuke