Hopp til innhold

Jakt Rådyr

Fem tips til bedre rådyrjakt

Fem tips til bedre rådyrjakt
Rådyrbukk. Foto © Per Jordhøy/NINA

Gjennom prosjektet «Bedre jakt» har NJFF samla inn statistikk fra storviltjegere under jakt på alle hjorteviltartene. I jaktsesongene 2013 og 2014 gjennomførte organisasjonen en bred undersøkelse blant rådyrjegere, og kunnskapene fra denne undersøkelsen er nå samlet i en rapport.

– Samla sett har vi nå data fra mer enn 55 kommuner fra Nordland og sørover. En stor variasjon skuddsituasjoner og jaktformer er representert i materialet. Engasjerte jegere og kommuner har bidratt med utsending, utfylling og innsending av spørreskjema.

Det forteller viltkonsulent Webjørn Svendsen på NJFF sine nettsider. Sammen med Tore Andestad i NJFF Møre og Romsdal står han bak rapporten. I følge dem viser undersøkelsen at det er stor forskjell på rådyrjegerne: Noen spesialister feller flere titalls rådyr hvert år, mens andre skyter rådyr som bifangst under annen jakt. Noen praktiserer bare smygjakt med rifle, mens andre bruker hagle under drivjakt der rådyra kommer i høy fart.

Les også:
Suksessrik forvaltning av rådyr– er det mulig?

– Sjekk rådyrtilveksten før jakta!

Fem tips

Funnene i rapporten er sammenfattet i et informasjonshefte som kort oppsummert gir deg disse fem rådene til en bedre rådyrjakt:

  • Tenk deg nøye om før du skyter på rådyr i bevegelse.
  • Vær klar over at enkelte jaktformer øker tilbudet av krevende skuddsituasjoner.
  • Under jakt med hagle bør det brukes grove hagl og skuddavstander mellom 10 og 20 meter.
  • Bli kjent med dine ferdigheter som skytter på skytebanen. Ikke glem det under jakta.
  • Vær åpen om hvilke forventninger som stilles til jakt- deltakerne når flere jakter sammen.

Fokus på dødelig førsteskudd

Webjørn Svendsen forteller at målsettingen med «Bedre jakt»-undersøkelsene først og fremst har vært å avdekke hvilke skuddsituasjoner som gir dødelige førsteskudd. Han legger til at rapporten viser at mange rådyrjegere er svært dedikerte.

– De har lang erfaring med sin jaktform, har felt vesentlig flere hjortevilt enn elg- og hjortejegere, og er godt trent på banen. Det trengs også, for rådyra er små og kjappe: Vitale treffområder er bare en fjerdedel sammenligna med elgen, og bevegelsene er spenstige, sier Svendsen.

Les mer om «Bedre jakt»-prosjektet her

Last ned heftet med fem tips til bedre rådyrjakt her

Hele rapporten om «Bedre rådyrjakt» finner du her