Hopp til innhold

Hjorteviltregisteret Vilt og trafikk

Flest rådyr blir drept i trafikken

Statistikk fra Hjorteviltregisteret: I underkant av 4000 rådyr måtte bøte med livet i møte med et motorkjøretøy forrige jaktår.

Flest rådyr blir drept i trafikken
Drept i trafikken er den vanligste enkeltårsaken for irregulær avgang. Tall fra SSB med unntak av 2015-2016 som er hentet fra Hjorteviltregisteret.

Hjorteviltregisterets foreløpige tall for irregulær avgang viser at 5412* elg, hjort og rådyr ble drept i trafikken jaktåret 2015/2016. Dette er en svak nedgang fra året før da 5501 elg, hjort og rådyr ble drept av motorkjøretøy (tall fra SSB).

Det er flest rådyr som blir påkjørt. I underkant av 4000 rådyr måtte bøte med livet i møte med et motorkjøretøy forrige jaktår. Til sammenligning ble det påkjørt og drept 842 elg og 575 hjort.

Tar vi med hendelser hvor dyret ikke ble registrert som drept, er det snakk om over 5500 påkjørte rådyr. Mens en påkjørsel for elg og hjort i større grad kan få et ukjent utfall, ble rådyr i over 70 % av tilfellene drept.

Tallene er basert på fallviltdata som registreres i Hjorteviltregisteret og rapporteres videre til SSB. Så langt har over 400 kommuner rapportert til SSB. Mens tall fra SSB kun viser dyr omkommet, finnes det hendelser hvor dyret ikke er registrert som drept (friskmeldt, ettersøk avsluttet ikke funnet, ukjent utfall) i Hjorteviltregisteret.

*Dyr som er overført til fellingskvota er ikke med

 

Fallvilt i Hjorteviltregisteret

Hjorteviltregisteret har lagt til rette for kartfestet registering av fallvilt. Det er kommunene som er ansvarlig for å legge inn data, men ettersøkspersonell kan gis tilgang til å registrere hendelser fortløpende. Ved jaktårets slutt (31. mars) skal kommunene rapportere dyr som er bekreftet døde til SSB og det er dette som utgjør den offisielle statistikken.

I tillegg er det også mulighet til å registrere hendelser hvor dyret friskmeldes eller ikke blir funnet. Dette gir informasjon om hvor påkjørslene skjer. Disse registreringene blir ikke meldt inn til SSB og er dermed ikke med i den publiserte statistikken over fallvilt.

I innsynsløsningen har du mulighet til å se fallvilthendelser i kart.  Her har du også mulighet til å ut rapporter om fallvilt fordelt på døgnet, fallvilt fordelt på året, fallvilt år for år og fallvilt fordelt på veg.

 

Kontakt

Supporttjenesten til Hjorteviltregisteret hjelper deg gjerne om du har spørsmål eller ønsker veiledning på bruken av Hjorteviltregisteret.

Telefon: 74 33 53 10

E-post: support@naturdata.no

 

Les også

Hvert år registrerer norske kommuner ti tusen hendelser