Hopp til innhold

Elg skrantesjuke

Atypisk skrantesjuke hos elg i Vinje i Telemark

En selvdød elg fra Vinje i Telemark har fått påvist atypisk skrantesjuke. Det viser prøver fra Veterinærinstituttet. Slike tilfeller oppstår hos eldre dyr fra tid til annen, og er udramatiske. Elgen var 17 år.

Atypisk skrantesjuke hos elg i Vinje i Telemark
Atypisk skrantesjuke ansees som ikke-smittsom. Arkivfoto: Endre G. Ofstad

Sykdommen er dødelig for hjortedyr, men det er aldri påvist smitte til mennesker, verken fra levende dyr eller kjøtt. Det er forventet å finne noen tilfeller av atypisk skrantesjuke i løpet av et år. Denne varianten av skrantesjuke anses som ikke-smittsom.

Viktig å ta prøver

Alle fallvilt som er ett år og eldre skal testes for skrantesjuke i hele Norge. Det er derfor viktig at ettersøkspersonell leverer inn prøver både av hjerne og lymfeknuter døde dyr som de håndterer.

I et tidlig stadium av klassisk skrantesjuke kan man kun påvise smittestoffet i lymfeknuter. Derfor er det viktig å få begge typer vev til undersøkelse. Det er viktig at ettersøkspersonell også registrerer alle fallvilt med merkelappnummer i Hjorteviltregisteret eller appen «Fallvilt» før prøven sendes til Veterinærinstituttet.

To varianter av skrantesjuke

Det finnes ulike varianter av skrantesjuke, en smittsom variant (klassisk) og en annen variant som trolig kan oppstå spontant i eldre dyr (atypisk). Elgen var 17 år, viser undersøkelser. Den klassiske varianten har vi funnet hos villrein i Nordfjella og på Hardangervidda, mens den atypiske varianten er funnet hos elg og hjort ulike steder i landet.

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr

Siden starten i 2016 er over 130 000 hjortedyr testet for skrantesjuke. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr, til å melde fra til Mattilsynet eller kommunen. Symptomer på skrantesjuke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, f.eks. at dyr kke skyr mennesker.

Les mer om skrantesjuke