Hopp til innhold

Elg Hjort Jakt

Advarer mot å skyte vekk “avlsdyrene”

Advarer mot å skyte vekk “avlsdyrene”
Jegere på Vestlandet mener hjortestammen er på vei ned. (Foto: Egill J. Danielsen)

– Er du bonde, kvitter du deg ikke med den beste avlsoksen og de mest produktive kyrne, sier Hallvard Sandven, viltforvalter i Bergen.

Bergen er en forholdsvis stor hjortekommune i Hordaland. I fjor ble det skutt 344 hjorter i kommunen. Bare ni kommuner i fylket hadde høyere fellingstall. Ifølge forvaltningsplanen «Hjort i Bergen 2012-2020» er det ei målsetting å begrense antall hjort fra dagens bestand på 1100-1200 dyr til 700-800.

Slik jakter du hjort – ulike jaktformer

Færre påkjørsler

– Det er bra at stammen nå synes å bli mindre. At hjortestammen er nedadgående, gjenspeiles også i antall påkjørsler: Hittil i år er det meldt om 7 kollisjoner mot hele 68 påkjørsler for bare noen få sesonger siden, konstaterer Sandven overfor Norges Jeger og Fiskerforbund.

Han legger imidlertid til at utfordringen er at bestandsreduksjonen må skje på en måte som ikke rokker ved hjortens helsetilstand:

– Uttaket av dyr må være gjennomtenkt før felling, sier Sandven og trekker parallellen til bondens produksjonsdyr.

10 tips til bedre viltkjøtt

– Jegernes ansvar

- Vi ser klare faresignaler på at noen jegere ikke bryr seg nok om fremtidens hjortestamme og skyter dyr ukritisk, særlig blant gjestejegere som ikke føler eierskap til eiendom eller dyr.

Viltforvalteren konstaterer at gjennomsnittsvekten på dyrene går nedover. Unge kalver som blir født seint på våren og som mister moren i jakt, kommer dårlig ut og blir tapere hele livet – hvis de i det hele tatt overlever vinteren. I høst ble det felt en seks­takker på bare 38 kilo, sier Sandven til Bergens Tidende.

Han er tydelig på hvem som må ta affære:

- Til syvende og sist er det jegerne selv som må påse at uttaket er fornuftig, og ikke la seg lokke til å felle de største og beste avlsdyrene. I forvaltningsplanen peker vi på forhold som jegerne bør fokuseres på. Blant anna bør det felles ungdyr som spissbukker og fjorårskoller istedenfor eldre dyr. Skrapdyrene må tas ut, og fellingsløyve for kolle og kalv bør gis samlet, sier Sandven.

Slik blir du jeger

Enklere før, med færre jegere

Sandven får støtte av mangeårig hjortejeger Karl Halland i Arna, øst for Bergen sentrum. Den 69-årige pensjonisten som snart har felt hundre dyr i løpet av sin jaktkarriere, har erfart at gjennomsnittsvekten på felte dyr har gått ned de siste årene.

Nylig skjøt han en spissbukk som veide bare 42 kilo.

- Normalt skulle vekten ligget på 50-55 kilo. Hjortebestanden er åpenbart på retur, og da må man være meget bevisst på hvilke dyr som felles. Skytes de største bukkene og de beste kollene, får det konsekvenser for reproduksjonen. Brunsten og paringen forstyrres og forskyves, og det blir flere skrapdyr, sier Halland.

- Det var litt enklere før, da vi var færre jegere. Da kunne vi et stykke ut i jaktperioden bli enige om at nå sparer vi de store dyrene for resten av sesongen. I dag er det så mange jegere at det enkelte steder er vanskelig å holde styr på dette, mener Halland.