Hopp til innhold

Villrein

400 tamrein har inntatt villreinområde

400 tamrein har inntatt villreinområde
– Tamreinen ligger helt rolig når vi flyr over dem. Villreinen har en annen adferd og søker tett sammen i flokk og er på vakt når flyet kommer, forteller Arne Nyaas. (Foto: Arne Nyaas)

SISTE: Tamreinflokken, er nå drevet ut av villreinområdet. Flokken talte 450 dyr.

Mellom 300 og 400 tamrein må drives ut av Forollhogna villreinområde, skriver Villrein.no

Trekker vestover hver høst

Dyrene fra Riast/Hylling reinbeitedistrikt har tatt seg inn i villreinområdet ved å passere Riksveg 30 og jernbanen mellom Røros og Holtålen.

– Hver høst, etter at snøen har kommet, trekker tamrein vestover fra Røros-området. Noen av hopene har i år fortsatt så langt vest at det blir problematisk, opplyser journalist og fotograf Arne Nyaas som nylig var med på flyovervåking av Forollhogna villreinområde.

– Alvorlig sak

Han understreker tyngden i saken med å stille spørsmål om hva man skal gjøre dersom de blander seg med villreinen.

– Det ville vært en forferdelig utfordring. Ja, hva skulle vi gjort om de blandet seg? Bygd et digert hegn på fjellet, drevet alle dyrene inn der og sortert dem en etter en som vill og tam?

Drives ut med snøskuter

For Forollhogna som ett av ti nasjonale villreinområder, er det uakseptabelt at tamrein kommer inn i området. Tamreindriften har holdt øye med trekkdyrene i høst, men var ifølge Nyaas ikke klar over at dyrene var så langt vest.

– Da dette ble kjent ble det umiddelbart søkt om tillatelse til å benytte snøskutere i Forollhogna nasjonalpark, for å drive dyrene østover igjen mot Røros, opplyser Nyaas.