Hopp til innhold

Villrein

Vil ha tilsendt syke villreinføtter

Vil ha tilsendt syke villreinføtter
Villrein. Foto © Johan Trygve Solheim.

Det er ennå noen uker igjen av villreinjakten og Veterinærinstituttet oppfordrer fortsatt alle som observerer dyr med tegn på sykdom, eksempelvis halthet, om å ta kontakt med tanke på innsending av materiale for laboratorieundersøkelse. Alle som sender inn materiale vil få skriftlig svar og undersøkelsen er gratis.

Samarbeid med jegere

Veterinærinstituttet har kartlegging og overvåking av sykdommer hos villrein som et viktig satsingsfelt på vilthelseområdet. For å lykkes i dette arbeidet er instituttet avhengig av et nært samarbeid med jegere, oppsyn og andre som er ute i felt og observerer reinen. Jakten er en spesielt god anledning til å fange opp sjukdomstilfeller, melder villrein.no

Fotråte hos villrein. (Foto: Veterinærinstituttet)

Fotråte hos villrein. (Foto: Veterinærinstituttet)

– Vi ønsker å følge opp alle typer av sykdom som blir observert i forbindelse med jakt. Vi er spesielt interessert i å få tilsendt bein (fot) av halte dyr. Dette for å få en bedre oversikt over forekomsten av fotråte i villreinbestandene. Fotråte hos rein skyldes infeksjon med bakterien Fusobacterium necrophorum, opplyser Kjell Handeland, veterinær/fagansvarlig vilthelse ved Veterinærinstituttet.

Årshjul villrein

Største årsaken til halthet

Sommeren og høsten 2007 og 2008 opptrådte det omfattende utbrudd av fotråte i villreinpopulasjonen i Rondane. Gjennom et svært godt samarbeid med jegere, oppsyn og forvaltning i Rondane lyktes instituttet i å skaffe en god oversikt over omfanget av disse sjukdomsutbruddene. I 2011 diagnostiserte Veterinærinstituttet også fotråte hos reinsdyr i Nordfjella-populasjonen.

– Det er sannsynlig at fotråte er den viktigste årsaken til halthet hos villrein, og at sykdommen opptrer i mange av villreinpopulasjonene våre. Vi ønsker å skaffe mer kunnskap omkring utbredelse og faktorer som påvirker forekomsten av denne infeksjonen. For at dette skal la seg gjøre, er vi helt avhengig av at jegere, oppsyn og forvaltning i de ulike villreinområdene tar kontakt og bidrar til innsending av fot fra halte dyr som kan undersøkes i laboratoriet, oppfordrer Handeland.

Fakta om villrein

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:

Kjell Handeland, T: 23216350, M: 95726262, e-post: kjell.handeland@vetinst.no

Knut Madslien, T: 23216375, M: 91736909, e-post: knut.madslien@vetinst.no