Hopp til innhold

Elg

Vil ha erstatning for ulveskader

Vil ha erstatning for ulveskader
Grunneiere i Trysil mener det har blitt mindre elg og dermed færre jaktsituasjoner som denne i skogen. (Foto: Johan Trygve Solheim)

Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug vil møte grunneierorganisasjoner og jegerinteressene for å drøfte om man skal kreve statlig erstatning for rovdyrskader på elgstammen, melder Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF).

Bakgrunnen for initiativet er nedgang i fellingstallene som gjør at grunneierne taper jaktinntekter.

Vil vite omfanget

– Vi må få fakta på bordet: Dette er tap som per i dag ikke erstattes. Aller først må vi få et begrep om hvor mye dette dreier seg om. Men det bør ikke gå upåaktet hen dersom rovdyrskadene har et stort omfang, sier Norderhaug.

Norderhaug varslet i sin nyttårstale at han ønsker å innkalle grunneierorganisasjoner og jegerinteressene til et møte for å utfordre sentrale myndigheter på spørsmål om erstatning etter rovdyrskader på elgstammen.

– Ingen ordning for dette

Det sentrale forvaltningsansvaret for norsk vilt ligger hos Miljødirektoratet. Seniorrådgiver Erik Lund i opplyser at et slikt erstatningskrav i så fall er et rent politisk spørsmål:

– Det finnes per i dag ingen ordning for erstatning etter rovdyrskader på hjorteviltstammen. Så dersom man ønsker å reise dette spørsmålet, er det politikerne som er målgruppen.

20 prosent færre elg felt

Elgjakta er viktig for kommunens innbyggere, ettersom Trysil i mange år har vært landets største elgkommune med årlige fellingstall på over tusen dyr. De siste årene har Trysil måttet se seg slått av Steinkjer i takt med at fellingstallene har gått ned til under 800 dyr, ifølge SSBs jaktstatistikk.

– Grunneiere hevder å tape store beløp på grunn av rovdyrtatt elg. Jeg vil utfordre sentrale myndigheter angående erstatning. Vi ønsker nå å skaffe en skikkelig oversikt, og har invitert med oss forskerne på Evenstad med Petter Wabakken i spissen, sier Norderhaug.

– Har tapt store summer

Grunneier Erik Arthur Lynne i Søre Osen eier 20.000 dekar skog, og taper nå store verdier årlig. Til NJFF sier han at han tidligere har hatt større inntekt på gjestejegere enn på tømmer. Men nå skal jaktinntektene hans være redusert til en femtedel:

– Når jegerne betaler store summer for å jakte, men blir sittende ei uke på post uten å se elg, da kommer de ikke tilbake. For store grunneiere med betydelige inntekter på utmarkstjenester, slår dette svært hardt ut i kroner og øre: Tidligere har jeg hatt jakt og utmarksinntekter på 500.000 kroner i året.. Nå er det rundt 100.000 kroner, sier Lynne.

I gode år har han hatt et uttak på 20 elg. I fjor ble det bare felt åtte dyr. Lynne har imidlertid lite tro på at det vil komme noen erstatning.

– Nei, overhodet ikke, men jeg ønsker å være med på å belyse problemene, sier Lynne.