Hopp til innhold

Hjortevilt og samfunn Rådyr

Ta hensyn til hjorteviltet i kalvingstida

Mai-juni er kalvingstid. Ta hensyn, og ikke forstyrr hjorteviltet i denne sårbare perioden.

Ta hensyn til hjorteviltet i kalvingstida
Foto J. Linnell/NINA

Tilsynelatende ensomme dyreunger er sjelden forlatt, mora er ganske sikkert i nærheten. Det det beste du kan gjøre er faktisk å trekke deg rolig tilbake, og la dyret være i fred.

Forlatte rådyrkje?

Foto: Knut Ellefsen

I kalvingstida i mai-juni er det slett ikke uvanlig å møte på enslige rådyrkje, hjorte- eller elgkalver. De første ukene av sitt liv er rådyrkjeene spesielt sårbare, og fullstendig avhengig av mora. For å beskytte dem mot fiender gjemmer geita kjeene i gresset. Og selv om rådyrgeita ofte kan være borte fra ungene i flere timer, kommer hun jevnlig tilbake slik at kjeene kan die.

Du skal derfor aldri ta med deg dyreunger, selv om de tilsynelatende virker forlatt.

Akkurat det fikk Knut Ellefsen oppleve da han kom på hytta i helga. Under trappa lå det nemlig et rådyrkje, godt synlig både for mennesker og dyr.

–Vi holdt oss i ro i noen timer, og lot kjeet ligge i fred. Etter en stund var kjeet borte, så vi antar at mora har hentet det, forteller Ellefsen.

Les også: La rådyrkje og andre dyreunger ligge  

 

Rådyr og slåmaskiner

Rådyrkje flykter ikke uansett hvor nært enten folk eller rev kommer når de er så små. I stedet stoler de på kamuflasjen. Hvis det er fare på ferde trykker kjeet seg mot bakken og slutter nesten å puste. En god strategi for å beskytte seg mot rovdyr, men det betyr også at rådyr er svært utsatt under førsteslåtten om våren. Nest etter reven er det faktisk landbruksmaskiner som dreper flest rådyrkalver. 

Et tiltak er å sørge for å holde rådyrkalvene borte fra eng og åker før slåtten setter inn, og Norges Jeger- og Fiskerforbund oppfordrer jegerne til å engasjere seg.

I denne brosjyre kommer NJFF med tips til hva du kan gjøre:  Altfor mange rådyrkillinger blir drept av slåmaskiner

Vi vet lite om effekten av de tiltak vi iverksetter, selv om det er indikasjoner på at det nytter. I år skal NJFF sammen med Høyskolen i innlandet, gjennomføre et prosjekt for å se på effekten av de råd som er gitt. Blant annet vil det bli brukt droner med infrarøde kameraer, skriver NJFF på sine nettsider.

 

Husk båndtvangen

Ordinær båndtvang gjelder i perioden 01.04 – 20.08. På denne tiden er dyrelivet ekstra sårbart. Løse hunder kan skremme, jage eller skade fugl, vilt og beitedyr.

Nylig ble også et rådyr drept av hund på Lillehammer, skriver NRK Hedmark og Oppland.