Hopp til innhold

Rådyr

Slik blir slåtten til en bedre opplevelse både for bonde og rådyrkje

Hvert år blir flere tusen rådyrkje kjørt i hjel under slåtten. Av hensyn til både dyrevelferd og bonde er det viktig å finne gode løsninger på problemet.

Hvert år blir opptil 30-40 prosent av alle rådyrkje i enkelte områder blir kjørt i hjel under slåtten, skrev hjortevilt.no i en tidligere nettsak.

I følge John Linnell, seniorforsker i NINA (Norsk institutt for naturforskning) har dette vært et problem i flere tiår, både for dyrevelferd og for bøndene.

–Flere løsninger har vært foreslått gjennom årene, men svært få har faktisk blitt grundig testet for å avgjøre hvor effektivt tiltaket er. Mange av de foreslåtte løsningene vil sannsynligvis ikke ha noen særlig effekt.

Rådyrene gjemmer ungene sine mens de beiter, og kommer bare tilbake i korte perioder for å amme. Når gresset på åkrene begynner å vokse seg høyt blir dette et populært gjemmested for mødrene, som ofte kan være borte fra lammene sine i opptil 12 timer i strekk. De første leveukene er rådyrkje spesielt sårbare. Da flykter de ikke uansett hvor nært reven eller traktoren kommer, og de er nesten umulig å oppdage. Det resulterer i stor dødelighet under slåtten.

Gode råd ikke nødvendigvis dyre

Nå kan bonden slippe å finne døde dyr i åkeren, skriver NRK Trøndelag. 

I følge NRKs nettsak kan en enkel innretning på traktoren kan gjøre slåtten til en bedre opplevelse både for bonde og rådyrkje; kjettinglenker stryker langs grasrota og skremmer opp rådyrkalven, dermed kan bonden oppdage mange av dem før de havner i slåmaskinen.

–Dette forslaget ser ut som noe som kan fungere. Det ville vært veldig spennende å kunne undersøke og dokumentere effekten, finne ut nøyaktig hvor mange rådyrkje som kan reddes, og hvordan metoden kan optimaliseres, sier Linnell til hjortevilt.no

Les også:

Berg rådyrkjeene fra slåtten – NJFF

Landbruksmaskiner: en sentral dødsårsak for rådyrkje – hjortevilt.no

Slik kan du redde rådyrkillinger fra slåmaskina – hjortevilt.no

Ulvetiss skal redde rådyrkje – hjortevilt.no