Hopp til innhold

skrantesjuke Villrein

Ingen positive skrantesykeprøver utenfor Nordfjella

Det er ikke påvist skrantesyke utenfor Nordfjella under årets CWD-kartlegging, men det er for tidlig å friskmelde villreinbestanden på Hardangervidda, melder Veterinærinstituttet.

Ingen positive skrantesykeprøver utenfor Nordfjella
Foto Olav Strand/NINA.

Det har vært knyttet stor spenning til villreinjakta og årets kartlegging av skrantesjuke. Den ordinære jakttida er nå over, men som et ledd i å bekjempe skrantesyke i Norge er jakttida i Nordfjella sone 1 utvidet til 31.oktober.

Tre tilfeller av skrantesyke hos villrein i Nordfjella

Så langt er 2125 villrein testet for sykdommen i år. Blant disse er det påvist tre nye tilfeller er påvist i Nordjella, det er ikke påvist skrantesyke utenfor Nordfjella.

–Antall positive på Nordfjella er omtrent som forventet, sier Jørn Våge, CWD-koordinator ved Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Ingen positive prøver, men for tidlig å friskmelde Hardangervidda for skrantesjuke

–Vi har testet 865 CWD-prøver fra Hardangervidda, og det er gode nyheter at ingen av disse er positive. Men det er for tidlig å trekke konklusjonen at Hardangervidda er fri for skrantesjuke, presiserer Våge.

Les mer på Veterinærinstituttets nettsider.

Veterinærinstituttets analyseoversikt for skrantesykeprøver (CWD) for 2017. Prøvene omfatter både dyr fra ordinær jakt, fallvilt og oppdrett.