Hopp til innhold

Elg

Massedød av elg i Sverige

Massedød av elg i Sverige
I Blekinge i Sør-Sverige har mystisk dødelighet blant fugler og fisk lenge vært omtalt. Nå øker også dødeligheten for elgen. (Foto: Johan Trygve Solheim)

Sørøst i Sverige, i fylket Blekinge, har kommunene langs kysten tidligere rapportert om mystisk massedød av fisker og fugler.

Men nå har det også begynt å spre seg til hjortedyr, og kommuner ser en kraftig økning i antall døde elger, melder tv2.no

Fylkesordføreren i Blekinge, Berit Andnor Bylund slår alarm og ber og hjelp fra den svenske regjeringen, for å løse massedødmysteriet.

Elger i Blekinge rammes av mystisk massedød

80 døde elger

I Blekinge län ble det i fjor funnet 80 døde elger som hadde dødd av sykdom. Det er en markant økning i forhold til normalen.

– 80 døde elg høres mye ut, men så vidt jeg vet er også elgtettheten høy i denne delen av Sverige, sier forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning, Erling Solberg.

Han mener det ikke er mulig å si noe om årsaken til massedøden i Sverige. Til det eksisterer det for lite informasjon om omfanget og symptomene som kjennetegner de syke dyrene.

Fakta om elg

– Skremmende symptomer

Den svenske villmarkseksperten Lasse Le Carlsson, som har kommet tett på mange elg i området, forklarer ifølge flere svenske medier at elgene snubler rundt i skogholtene, og sliter med å holde balansen. Elgene er skabbete og tynne og ser helt apatiske ut.

– Jeg har sett spor av elger som har gått en plagsom død i møte. Dette er veldig alvorlig, sier Carlsson, som allerede tidlig på 2000-tallet slo alarm om omfattende fugledød i Blekinges skjærgård.

5-10 prosent dødelighet normalt

Erling Solberg forklarer at i Norge innrapporteres det årlig drøye 1000 elger som er døde av andre forhold enn jakt og trafikkulykker.

– En årlig dødelighet utenom jakt og trafikk på mer enn 5-10 prosent vil jeg anse som høyt, med mindre dette er i typiske ulv- eller bjørneområder. I Norge antar vi at i gjennomsnitt 5-10 prosent av elgbestanden dør hvert år utenom jakt, og bortimot halvparten av disse dør i trafikken.

Økt dødelighet uroer forskerne

Høy tetthet gir økt dødelighet

– Er det vanlig med massedød for norsk hjortevilt?

– Det skjer av og til, men jeg kjenner ikke til tilfeller av totalkollaps, for eksempel at mer enn halvparten av bestandene dør. Høy dødelighet er gjerne relatert til kombinasjonen høy bestandstetthet over tid, lite mat og en spesielt streng vinter. De mest dramatiske registreringene av massedød av hjortevilt vi opplever i Norge er vanligvis hele flokker av villrein som blir tatt av snøskred.

 – Kan en massedød for elg, slik det påstås å skje i Sør-Sverige inntreffe i Norge?

– Mye kan skje dersom man tillater bestandene å vokse til høye tettheter i forhold til næringsgrunnlaget. Kronisk mangel på mat fører til svake dyr som igjen er mer utsatt for sykdom, sier Solberg.

Nedgang i Nord-Amerika

Han legger til at klimaendringer i kombinasjon med nye parasitter og sykdommer dessuten kan føre til økt dødelighet.

– I den sørlige delen av utbredelsesområdet i Nord-Amerika ser en nå en kraftig nedgang i elgbestandene. Dett er delvis satt i sammenheng med økende temperatur, redusert kondisjon og økt andel dyr som dør av sykdom, forklarer Solberg.

Tror på mangel på B-vitamin

I Sverige håper forsker Lennart Balk og hans team ved Universitetet i Stockholm at de til høsten kan sette i gang en studie som bygger på en teori om at elg og hjort i kystfylkene rammes av mangel på tiamin, som er en B-vitamin-type helt nødvendig for forbrenningen av karbohydrater i kroppen. Hvorfor dyrene rammes av vitaminsvikten vet ikke forskerne ennå.

– Dette er det absolutt heteste sporet vi har når det gjelder massedøden som vi nå ser hos ytterligere en dyreart, pattedyrene. Til tross for at studien ennå ikke er publisert, så har vi god grunn til å si det vi sier, mener Balk.

Til svensk P4 sier Balk at den økte dødeligheten man i lang tid har sett hos sjøfugl, og som nå synes å spredd seg til elgen, er en av de største miljøforstyrrelsene som har skjedd i området på flere tiår.