Hopp til innhold

Hjort Jakt

Kristian Myrmel vil gi minste bukken status

Kristian Myrmel vil gi minste bukken status
Kristian Myrmel inviterer til uhøytidelig konkurranse i å felle skrapdyr. - Jeg håper flere bukker får vist sitt potensial, sier han. (Foto: Egill J. Danielsen)

«Skyt den minste hjortebukken!» Slik inviterer Kristian Myrmel fra Sande i Gaular til en uhøytidelig konkurranse blant landets hjortejegere. Jaktbloggeren har allerede fått mange bidrag til konkurransen som han håper skal føre til flere storbukker i terrenget – ikke bare i sitt eget jaktområde, men mange steder i landet.

– Mange av bukkene som vi tror er store, er egentlig ikke utvokste. Derfor er det synd å felle dem. Om de får bli enda eldre, blir de enda større. Jeg brenner for å spare bukker som er grove, men ”på vei opp”, sier Kristian.

For å vekke oppmerksomhet rundt temaet inviterer jaktbloggeren for andre år på rad til konkurranse om å skyte den minste bukken. På den måten mener han fokuset kan rettes i riktig retning, bort fra de flotte, men ikke utvokste kronhjortene som lett beskattes for hardt.

Dreie fokus

– Det er alltid stas å skyte noe stort. En mannsdominert jegerkultur trenger ingen insentiver for å trekkes i den retningen. Slikt blir det vel nærmest konkurranse om automatisk, humrer han.
Derimot mener han det kan være morsomt å konkurrere om å ta ut skrapdyrene, de hjortene som naturen selv gjerne tar ut gjennom strenge vintre og som rovdyrene naturlig ville tatt.

Trofe av hjort

For mange bukker blir felt mens de er «på vei opp», mener Kristian Myrmel. (Foto: Egill J. Danielsen)

– Poenget mitt er å stimulere til uttak av små og svake bukker med dårlig gevir slik at hjortene med best forutsetninger kan få tid på seg til å utvikle sitt potensial.

– Dersom konkurransen fører til at femti jegere i Norge i år bruker det frie løyvet sitt til å ta ut et svakt dyr i stedet for den vanlige jakten på et – ofte likevel for dårlig trofe – vil femti bukker bli enda større neste år. Det hadde vært flott om noe slikt kunne skje, sier Myrmel.

Den ivrige jegeren skriver på bloggen sin at målet er at flere grove bukker skal få brøle sine brunstbrøl i høst, for at kollene skal komme tidligere i brunst og kalvene dermed få tidligere fødsel og bedre livsvilkår.

I år som i fjor har han fått sponsor til konkurransen. Premien til årets konkurranse kommer fra Schou AS og den kan du lese om på bloggen.

– Kan gå to veier

Daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim, ser for seg at en slik konkurranse kan påvirke bestanden av store bukker på to måter:

– Dersom dette fører til bevisstgjøring og dreining fra å skyte de flotteste, men likevel ganske unge kronhjortene til å ta ut svake dyr i stedet, vil det være bra. Da vil vi på sikt få flere virkelig store bukker som kan bidra til en sunnere hjortebestand.

– Men dersom konkurransen medfører økt totaluttak av bukker, kan den på sikt bidra til færre prakteksemplarer. Husk på at for å utvikle de beste dyrene, må mange nok bukker vokse opp. Sparing av bukker i alle aldersklasser må til.

Kristian, på sin side, hadde gjerne sett at noen tok initiativ til lignende konkurranser både for elg og rådyr.
– Det handler om å tenke god forvaltning. Ikke bare kortsiktig glede over store gevir, sier jegeren.