Hopp til innhold

Elg

Fortsatt en gåte hvorfor noen elg blir hårløse om vinteren

Om vinteren de siste ti årene har Veterinærinstituttet fått inn avmagrede elg som har store hårløse områder. Forskerne vet fortsatt ikke hvorfor det skjer, og jobber med å finne årsaken. Denne vinteren får de også hjelp av skoleelever.

Fortsatt en gåte hvorfor noen elg blir hårløse om vinteren
Elg skal normalt ikke miste pels om vinteren, men nesten hvert år de siste ti årene har Veterinærinstituttet fått melding om enkelte avmagrede elg som har store hårløse områder. Foto: Sten Ivar Tønsberg

– Nesten hvert år får vi inn elg som har store hårløse områder. Normalt skal ikke elgen miste pels om vinteren. Omfattende håravfall er kritisk i vinterkulda og et dyrevelferdsmessig problem for elgen. Fortsatt vet vi ikke hva som er årsaken eller årsakene til at elg kan bli hårløse om vinteren, sier Knut Madslien, seniorforsker og vilthelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.

Hos de affiserte elgene varierer pelsen fra fortynnet behåring til naken hud, med varierende grad av skorpedannelser. Kinn, undersiden av hals, bryst og hofte har ofte vært affisert, og håravfallet er generelt symmetrisk om dyrets midtlinje (bilateralt).

Håravfall med skorper hos elg. Foto: Knut Madslien, Veterinærinstituttet

Flere utbrudd

Veterinærinstituttet har så langt i 2018 fått inn én elg med store hårløse områder. Det var en mager elgokse fra Hurum i Buskerud som ble avlivet. En hårløs elg er også observert i Aurskog-Høland denne vinteren.

De siste ti årene har det vært to store utbrudd av hårløse elg på Østlandet; vinteren 2006/07 og vinteren 2014/15. I 2006/2007 undersøkte Veterinærinstituttet 23 elg. I 2014/2015 undersøkte forskerne 12 dyr og fikk meldt inn en rekke observasjoner av hårløse elger fra store deler av Østlandsområdet.

Hårløse elg vinteren 2006/2007

Hårløse elg vinteren 2014/2015 

I 2015 ble det også for første gang rapportert om hårløs elg i Finnmark

Etter utbruddet vinteren 2014/2015 fikk Veterinærinstituttet tillatelse fra Miljødirektoratet og Forsøksdyrutvalget til å GPS-merke hårløs elg

Ved å merke elgen med GPS-sender kunne forskerne oppsøke elgen jevnlig og dermed følge pelsutviklingen og kroppskondisjonen hos elgene over en lengre periode.

Kan det være hjortelusflua, varmere klima eller stress-relaterte forstyrrelser?

Mange av de hårløse elgene som ble funnet, spesielt i 2006/2007, hadde store mengder (opp til 16 500) hjortelusfluer i pelsen. Hjortelusflue (Lipoptena cervi) er et blodsugende insekt, som i hovedsak suger blod fra hjortedyr (elg, rådyr og hjort), men som også angriper husdyr. Vanligvis stikker den ikke mennesker, men hvis det skulle skje kan stikket klø i lang tid. Hjortelusflua er utbredt i Norge fra Vest-Agder i sør til Hedmark i nord.

– Ut fra det vi vet til nå, så er det ikke hjortelusflue som er hovedårsaken til at elg kan miste pels om vinteren, fordi vi har funnet hårløs elg som ikke har vært angrepet også. Andre teorier knytter seg til varmere klima og stress-relaterte forstyrrelser for elgen, sier Madslien.

Hjelp fra skolelever

Tredjeårselever ved Hvam videregående skole i Akershus gjennomfører vinteren 2018 et skoleprosjekt om hårløs elg.

Skoleklassen skal overvåke forekomst av hårløse elger via viltkameraer på ulike fôringsplasser øst for Oslo frem til utgangen av mars. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Veterinærinstituttet og Stangeskovene AS. Mattilsynet har gitt dispensasjon fra forbudet mot fôring av hjortedyr i studieområdet.

–  Dette skoleprosjektet er et viktig bidrag i arbeidet med å overvåke forekomsten av hårløse elger, sier Madsen.

Elever fra Hvam videregående skole i Akershus skal hjelpe forskerne med å forstå hvorfor noen elg mister pelsen om vinteren. Foto: Astrid Bjerkås

Dette gjør du hvis du ser en hårløs elg om vinteren

Det er normalt at elg har flekkvise eller større hårløse områder når den skifter pels fra senvinteren og frem til midten av sommeren. Slikt håravfall hos elg skal derfor ikke rapporteres.

Hvis du derimot oppdager hårløs elg på senhøsten og om vinteren, så anbefaler vi å kontakte viltgruppa ved Veterinærinstituttet  Elg skal normalt ikke miste pels om vinteren.