Hopp til innhold

Jakt Villrein

Felte 650 reinsdyr per jeger

Felte 650 reinsdyr per jeger
Villreinen 2013 kommer ut i månedsskiftet mai-juni og kan forhåndsbestilles allerede nå. (Faksimile: Villreinen 2013)

I løpet av halvannen måned felte fire ansatte i Statens Naturoppsyn (SNO) 2567 rein fordelt på to halvøyer på Sør-Georgia. I snitt blir dette 650 dyr per jeger.

Opprinnelig fra Norge

Denne fasinerende historien, hvor norske myndigheter var invitert med til å rydde opp i noe som var i ferd med å utvikle seg til en miljøskandale, kan du oppleve i årets utgave av årboken Villreinen.

Rikt illustrert med bilder, og ført i pennen av Carl Erik Kilander, (SNO Kristiansand og Knut Nylend, SNO Skinnarbu), blir leseren med til Sør-Georgia og halvannen måneds intens sanking av jakt på etterkommerne av reinsdyrene som opprinnelig kom fra Numedal i da de ble satt ut på fremmed land i 1911.

Forhåndsbestill Villreinen 2013

Reinsdyrene tok bildene selv

Men årboken Villreinen 2013 handler naturligvis om mye mer enn dette:

– Hvordan er det egentlig å være rein?

Slik ser årets utgave av årboken ut. (Faksimile, framside, Villreinen)

Slik ser årets utgave av årboken ut. (Faksimile framside, Villreinen)

Dette spørsmålet stilles i årets utgave av Villreinen.  For første gang har simler vært utstyrt med GPS-sendere med kamera. Det skjedde på Hardangervidda.

I «Villreinen 2013» – som utgis i månedsskiftet mai/juni – presenteres noen av disse unike bildene, tatt av simlene selv.

Eneste publikasjon om villrein

Årboken Villreinen har vært utgitt hvert eneste år siden førsteutgaven i 1986. Utgiver er Villreinrådet i Norge, organisasjonen for villreinutvalg og villreinnemnder. Årboka har stor anseelse og er den eneste publikasjonen som årlig formidler ny kunnskap om «grådyrene» i Norge og på Svalbard.

Årets utgave har totalt førti artikler. Spennvidden er stor, fra den unike beretningen om «Hvordan er det å være rein?» (Hardangervidda), til artikkelen om William Biltons reinsjakt i Rondane i 1837.

Fakta om villrein

Fjellfanter på Vikafjellet

Årboken har 16 sider med stoff med tilknytning til Hardangervidda, Norges desidert største villreinområde, inklusive Kjell Bitustøyls spennende artikkel «Frå gjetar til jeger – samisk kunnskap i sørnorske fjell».

Av andre artikler kan nevnes «Horisont Snøhetta», «Hjå fjellfantar på Vikafjellet», «Blir villrein med tidligere tamrein-påvirkning mer sky med årene?», «Nye spor etter fjellreven», «Fangstgravsystemet i Gravskardet» (Sølnkletten), «Skolejakt i 21 år», «Villrein på Novaya Zemlya» – og bilder/beretninger som jegerne selv har sendt inn til redaksjonen.