Hopp til innhold

Elg Forvaltning Hjort Rådyr Villrein

Endringsforslag til hjorteviltforskriften er sendt på høring

Endringsforslag til hjorteviltforskriften er sendt på høring
Elg ved Hukkelvatna. Foto: Geir Wagnild/Statskog - CC BY-NC 2.0

I følge Miljødirektoratet er ligger den største endringen i selve oppbygningen av forskriften. Blant annet vil forvaltning av villrein nå bli skilt ut i et eget kapittel. Bakgrunnen er at ansvaret for forvaltning av rådyr, elg og hjort ligger hos kommunen, mens villreinen på sin side forvaltes av oppnevnte villreinnemder.

– Ulike deler av regelverket er derfor relevant for ulike forvaltere, forklarer Kari Bjørneraas ved Miljødirektoratets viltseksjon.

– Strukturendringen vil også gjøre det lettere for jegere og rettighetshavere og finne fram til bestemmelsene som er relevant for den jakten og bestandsplanleggingen de skal drive.

Forskriften er foreslått delt inn i fem kapitler. Første kapittel omhandler formål og definisjoner. Andre kapittel omhandler forvaltning av elg, hjort og rådyr, og kapittel tre tar for seg forvaltning av villrein. Rapportering og håndheving er felles for alle fire artene og er omtalt i kapittel fire. Kapittel fem omhandler avsluttende bestemmelser om klage, dispensasjon og ikrafttreden.

Endringer i frister

I revisjonsforslaget ligger det også inne en del forlag om justeringer av frister.

– Vi har prøvd å harmonisere alle tidsfrister i forhold til forvaltningspraksis, forteller Bjørneraas.

Blant annet foreslås det at fristen for forslag om nytt minsteareal flyttes fra 1. mars til 1. januar. Begrunnelsen er at kommunen skal få bedre tid til å evaluere og høre på forslaget, før de eventuelt fastsetter en forskriftsendring. Fristen for å trekke eiendom ut av godkjent vald for jakt på elg, hjort og rådyr er også foreslått flyttet fra 1. mai til 15. april. Formålet er at gjenværende eiendommer skal mulighet til å finne nye samarbeidspartnere før søknadsfristen for godkjenning av vald går ut. Tilsvarende flyttes fristen for melding om endring i eksisterende vald fra 1. april til 1. mai.

– I de tilfellende der endring i ordlyd får en praktisk konsekvens vil dette være utfyllende kommentert under den enkelte paragraf. Rene språklige endringer er imidlertid ikke kommentert alle steder, sier Kari Bjørneraas.

Revisjonsforslaget kan lastes ned på Miljødirektoratet sine nettsider.

Høringsfrist og tilbakemelding

Frist for å komme med en høringsuttalelse er 31. mai. Landsomfattende organisasjoner bes sammenfatte og oppsummere uttalelser fra sine lokallag før disse oversendes Miljødirektoratet. Den reviderte forskriften vil trå i kraft etter sommeren 2015.

Skjema for å gi elektronisk tilbakemelding finner du på Miljødirektoratet sine nettsider. Det er også mulig å sende inn høringskommentarer skriftlig til Miljødirektoratet – denne sender du da til: Postboks 5672 Sluppen, 7485 Trondheim. Brevet skal merkes med 2015/2860.

Dagens hjorteviltforskrift fra 2012 finner du her på Hjorteviltportalen. 

Mer info finner du på Miljødirektoratet sine nettsider.