Hopp til innhold

Elg Hjort Jakt Rådyr Villrein

En god skuddsituasjon – eller?

En god skuddsituasjon – eller?
Vilt i bevegelse gir betydelig høyere risiko for skadeskyting, enn om det står i ro når jegeren slipper skuddet. (Foto: Egill J. Danielsen)

Hvor stor er sjansen for å treffe en nakkesøyle, og bør du holde igjen dersom hjorten har spiss vinkel?

Kan årets 6000 nybegynnere på jakt bruke samme skuddsituasjoner som erfarne jegere?

10 tips for å ta godt vare på viltkjøttet

Erfarne og nybegynnere

De siste ti år har Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) samlet kunnskap om hvilke skuddsituasjoner under hjorteviltjakt som er forsvarlige for erfarne jegere,- og for nybegynnere. Gjennom Bedre Jakt undersøkelsene er det samlet inn data på mer enn 12.000 skudd mot hjortevilt.

Ut fra dette kan en forholdsvis presist si noe om hva som er trygge og humane skuddsituasjoner, og om hvor mye sjansene for bom- og skadeskyting øker i mer krevende skuddsituasjoner.

Slik blir du jeger

– Undersøkelsene har vist oss at en lykkelig jeger er en trygg jeger. Og en trygg jeger er en som holder igjen skuddet når han eller hun ikke føler at de behersker situasjonen, sier prosjektleder for undersøkelsene, Tore Andestad.

Årsaker til skadeskudd går igjen

I Bedre Hjortejakt i 2003 ble det samlet inn data på ca. 3000 førsteskudd mot hjort i Møre og Romsdal. Året etter ble  alle fylkets godkjente ettersøksekvipasjer kontaktet på telefonen. De fylte samme høst ut et spørreskjema for hvert ettersøk etter påskutt hjort (Ettersøksundersøkelsen). De samme årsakene til bom- og skadeskyting går igjen i begge undersøkelsene.

I 2005 sendte jegerne i tre fylker inn ca 7500 spørreskjema med data på førsteskuddet etter elg (Bedre elgjakt). I de to følgende årene ble det gjort tilsvarende undersøkelser på villreinjakt (Bedre Villreinjakt). NJFF er nå (2013 – 2016) i gang med en undersøkelse om rådyrjakt (Bedre Rådyrjakt).

Grensene for egne ferdigheter

Resultatene fra undersøkelsene er brukt til å utarbeide opplæringsmateriell for jegere. Ønsket er at hver enkelt jeger skal få en langt mer konkret oppfatning av hvor grensene går for egne ferdigheter under jakt på hjortevilt. Resultatene er tatt inn i jegeropplæringen.

Boken Fulltreff og flere selvinstruerende DVD-er er utviklet innen prosjektet, og beregnet på jaktlag og vald. Et eget miniseminar for hjorteviltjegere er gjennomført for flere tusen jegere. Det er laget brosjyrer, animasjoner, videoer til opplæring.  Dessuten er det utviklet et selvregistreringsmateriell som jegere, jaktlag, vald og kommuner kan bruke for å kvalitetsutvikle egen jakt på hjortevilt.