Hopp til innhold

Elg Hjort Rådyr Villrein Viltkjøtt

Dette kjøttet gir mer bly i kroppen

Dette kjøttet gir mer bly i kroppen
Å spise hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon gir risiko for høyere verdier av bly i kroppen, konstaterer Vitenskapskomiteen for mattrygghet. (Foto: Egill J. Danielsen)

Personer som spiser hjorteviltkjøtt hver måned eller oftere, har litt mer bly i kroppen enn andre, men trolig ikke så mye at det gir helseskade hos den enkelte. For befolkningen som helhet er det imidlertid viktig med fortsatt innsats for å redusere blyeksponeringen, mener Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

VKM har på oppdrag fra Mattilsynet gjennomført en risikovurdering knyttet til konsum av hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon. 18. juni ble rapporten overlevert Mattilsynet under et åpent møte i Oslo.

Kostholdsråd kommer til høsten

I rapporten viser VKM til at bly er et tungmetall som kan gi helserisiko hos mennesker:

Hos voksne kan bly gi høyere blodtrykk og øke sannsynligheten for utvikling av kronisk nyresykdom. Barn er mer følsomme for bly enn voksne, og bly kan skade utviklingen av hjernen. Det kan måles som nedsatt IQ.

– Denne rapporten vil danne grunnlaget for de kostholdsrådene vi vil komme med. Vi kommer til å gå nøye gjennom rapporten og regner med at våre konklusjoner og anbefalinger vil være klare over sommeren, sier Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet.

– Vi vet at det er mange familier i Norge som spiser hjorteviltkjøtt ofte, og det er viktig at de får god informasjon fra oss om hva vi anbefaler, og hva vi eventuelt vil fraråde, understreker Fjetland.

Helsekonsekvenser av å spise hjorteviltkjøtt

Kjøtt fra oppdrettshjort gir ikke samme risiko for inntak av bly fordi den avlives på en annen måte enn viltlevende dyr. (Foto: Egill J. Danielsen)

Kjøtt fra oppdrettshjort gir ikke samme risiko for inntak av bly fordi den avlives på en annen måte enn viltlevende dyr. (Foto: Egill J. Danielsen)

I VKMs rapport fremkommer det at Nordmenn de siste tiårene har fått i seg stadig mindre bly, men at ytterligere nedgang likevel er ønskelig.

– Personer som spiser hjorteviltkjøtt hver måned eller oftere, har litt mer bly i blodet enn andre. Denne ekstra blyeksponeringen er til bekymring. For den enkelte vil dette trolig ikke ha stor helsemessig betydning, men for befolkningen som helhet er det viktig med fortsatt innsats for å redusere blyeksponeringen, sier Helle Knutsen, som har ledet arbeidet med risikovurderingen i VKM.

Hun forklarer at voksne med normalt blodtrykk sannsynligvis ikke vil merke at blodtrykket øker litt. Men det kan være utslagsgivende for de som allerede har høy risiko for hjerte-karsykdommer.

Ofte stilte spørsmål om bly i viltkjøtt (FAQ)

Kjøpt i butikken

En liten nedgang i IQ vil ikke merkes hos barn med normal IQ, men det kan for eksempel gjøre at barn som allerede har lav IQ kan få lærevansker. Det er vanskeligere å anslå hvor høye blyverdier som skal til før man får nyreskader.

Analyser av blod fra nordmenn som spiste hjorteviltkjøtt viste at blynivåene økte mest blant de som spiste kjøttdeig fra elg og hjort, og spesielt hvis den var kjøpt i butikken. Jegere som oppga at de ladet patronene selv hadde høyere blynivåer i blodet enn de som ikke gjorde det.

Bly et er skadelig tungmetall

Bly er et tungmetall som mennesker utsettes for særlig gjennom mat, men også fra drikkevann, luft, støv og blyholdige produkter. Bly hoper seg opp i kroppen og er skadelig for mennesker og dyr.

EUs mattrygghetsorgen EFSA og WHOs ekspertkomité JECFA har ikke kunnet fastsette en nedre grense for helseeffekter av bly, dvs. en blykonsentrasjon som ikke er forbundet med økt risiko for uønskede helseeffekter. Myndighetene arbeider med å få ned blynivåene som befolkningen utsettes for.

Hele rapporten: Risk assessment of lead exposure from cervid meat in Norwegian consumers and in hunting dogs

Bly fra blyholdig ammunisjon spres ut i kjøttet

Bly er tillatt i rifleammunisjon. Rundt regnet 95 % av norske hjorteviltjegere bruker forskjellige typer av blykuler. I Norge har blyhagl vært forbudt siden 2005.

Til jakt på storvilt skal det brukes ekspanderende kuler. Ekspanderende blyholdige kuler avgir en sky av blypartikler i kjøttet rundt skuddkanalen i viltet. Studier som VKM har vurdert viser at blyfragmenter fra ekspanderende blykuler i forskjellig typer vilt i snitt spres i en radius på 15 cm rundt skuddkanalen.

Vevsanalyser av hjortekjøtt viser imidlertid blykonsentrasjoner over 0,1 milligram per kilo kjøtt 25 cm fra skuddkanalen. VKM uttaler at det trengs mer kunnskap på dette området.

Feltkontroll av hjortevilt

Farlig for jakthunden?

I tillegg til risiko for mennesker, ba Mattilsynet VKM om å vurdere om det er fare for helsen til jakthunder hvis de blir fóret med avskjær fra skuddkanalen fra hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon.
Hunder kan som mennesker ta skade av bly. VKM mener at avskjær av kjøtt eller innmat fra skuddkanalen fra hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon utgjør en høy risiko for hunder når de fôres med dette over tid. VKM mener at en enkelt fôring utgjør en liten risiko.

Tiltak for å redusere blyeksponering

Fjerning av kjøtt rundt skuddkanalen minsker mengden bly i kjøttet. Studiene som VKM har gjennomgått gir imidlertid ikke grunnlag for å konkludere hvor mye kjøtt som må kasseres for å fjerne blyrester fra ammunisjonen. VKM mener derfor dette bør undersøkes videre.

Andre mulige tiltak for å redusere blyeksponering fra hjorteviltkjøtt er å bruke blyammunisjon som avgir lite bly eller blyfri ammunisjon.

10 tips for bedre kjøttbehandling

Oppdrag fra Mattilsynet

VKM har gjort denne risikovurderingen på oppdrag for Mattilsynet. Bakgrunnen for bestillingen fra Mattilsynet var at forskere ved Veterinærinstituttet i 2011 fant høye nivåer av bly i norsk elgdeig.
Mattilsynet vil bruke risikovurderingen som grunnlag for å vurdere om det er behov for kostholdsråd til spesielle grupper og til opplæring av jegere.

VKM har kun vurdert den potensielle helserisikoen forbundet med blyeksponering fra konsum av hjorteviltkjøtt. VKM understreker at man ikke har tatt i betraktning verken fordeler eller ernæringsmessig verdi av å spise slikt kjøtt.