Hopp til innhold

Elg Hjort Rådyr Villrein

Brukerkurs i Hjorteviltregisteret

Brukerkurs i Hjorteviltregisteret
Naturdata kommer til å arrangere brukerkurs i samarbeid med flere av landets fylkeskommuner. Bildet er fra kurs på Hamar. (Foto: Naturdata)

– Dette er brukeropplæring for avansert bruk av Hjorteviltregisteret, sier fagkonsulent i Naturdata, Bodil Haukø.

På de fire kursene så langt i år er det registrert rundt 100 deltakere, hovedsakelig ansatte i kommunal og fylkeskommunal viltforvaltning.

Tromsø og Molde

– Kursene er skreddersydd viltforvalterens behov. Vi håper å hjelpe til med gjøre Hjorteviltregisteret tvers igjennom forståelig, slik at verktøyet skal bli brukt i enda større grad og at kommunene skal få enda større utbytte av det, forklarer Haukø.

De to neste kursene som gjennomføres er i Tromsø, 13.-14. mars og i Molde 19. mars. Haukø opplyser at flere kurs er under planlegging og at de så snart dato er fastsatt legges ut i kurskalenderen på Hjorteviltportalen og på Naturdatas nettside.

Fordypning og veiledning

– Er Hjorteviltregisteret vanskelig å forstå for den som vil utnytte det maksimalt?

– Nei, det ligger en veldig grei logikk bak alt sammen. Men for avansert bruk krever det nok at man benytter litt tid til å trenge inn i tankegangen. Da gir et dagskurs med veiledning og gjennomgang super nytte. I hvert fall om du spør dem som har vært på kurs, ivrer Haukø.

Enkelt for jegere

Hun legger til at den interesserte jeger eller grunneier som vil se statistikk for sett elg eller felt hjort i sin kommune neppe behøver å delta på kurs.

– Å finne basic-informasjon i Hjorteviltregisteret er veldig enkelt. Bare velg dyreart i toppmenyen og hvilke data du vil søke på i venstremenyen som da dukker opp.

Varierende bruk av registeret

Ved å møte brukerne på kurs får Naturdata også gode tilbakemeldinger til videre utvikling av Hjorteviltregisteret. (Foto: Naturdata)

Ved å møte brukerne på kurs får Naturdata også tilbakemeldinger til videre utvikling av Hjorteviltregisteret. (Foto: Naturdata)

De ansatte i Naturdata, som drifter Hjorteviltregisteret, vil på kurset bidra med teoriinnføring, gjennomgang av funksjonaliteten på hjorteviltregisteret.no og praktiske øvelser.

Det er også god anledning til å få svar på konkrete spørsmål og problemstillinger som kommunene måtte ha knyttet til deres egne registrerte data i Hjorteviltregisteret.

– Erfaringsvis er det store variasjoner i hvor mye kommunene har brukt Hjorteviltregisteret tidligere og hvor lenge den enkelte viltforvalter har vært i jobben. Dette fører til at vi får mange fine diskusjoner og ulike spørsmålsvinklinger. Vi i Naturdata får også gode innspill til videre utvikling av registeret, sier Haukø.

Kristiansand og Hamar

Kompetanseheving i bruk av Hjorteviltregisteret vil ha effekter som økt bruk, bedre kvalitet på innrapporterte data og økt forståelse for de data som samles inn. Bruk av Hjorteviltregisteret ble gjort obligatorisk for kommunene gjennom den nye hjorteviltforskriften som trådte i kraft 15. februar 2012.

Foruten kursene i Tromsø og Molde, har Naturdata gjennomført kurs i Kristiansand og på Hamar tidligere i år. Kursene gjennomføres i samarbeid med de respektive fylkeskommunene.

Har du spørsmål eller kommentarer til Hjorteviltregisteret? Bruk kommentarfeltet under, og Naturdata vil svare deg: