Hopp til innhold

Elg

Bokanmeldelse: Elgboka

Elgboka forener fakta- og fantasifortellinger, og er skrevet for lesere fra ti år og oppover. «Fantasifullt og fyldig om elgen», skriver Ego Media i en pressemelding. Men hva sier leserne? Hjorteviltportalen har latt en representant for målgruppa anmelde boka.

Bokanmeldelse: Elgboka
Elgboka forener fakta og fantasi. Foto C. Næss

Lærerik lesning

Jeg er en gutt på 11 år jeg synes at dette er en bok for alle aldre fra 0-100 år. Elgboka er en faktabok om elg, og handler om elgens historie. Det er mange små fortellinger og fakta i boka. I steinalderen var for eksempel elgen et hellig dyr. Og i middelalderen ble elgklauver brukt som medisin mot epilepsi og krampe.

Denne boken er veldig lærerik vis du ikke kan så mye om elg. Det er garantert at du lærer veldig mye hvis du leser boka.

Det var passe med tekst og mange fine bilder. Jeg likte boka godt. Men en ting kunne ha vært bedre, at den var skrevet på bokmål og ikke nynorsk.

Elgboka av Egil Hyldmo er anmeldt av Jens O. H. 

Ego Media om Elgboka:

Fantasifullt og fyldig om elgen

Eit kompani med elgar som ridedyr, steinaldermenneske som tilba elgen under store festar, vikingar som selde tusenvis med magiske elgskinn i utlandet, det samiske eventyret om elgen Sarve og den store himmeljakta, eit elgbibliotek og mange elleville elgsoger er noen av dei spennande og morosame historiene som er å finne i fakta- og fiksjonsboka, Elgboka, av den prislønte forfattaren Egil Hyldmo.

Skogens konge gir oss store naturopplevingar og velsmakande viltkjøtt. Samtidig fører Norges nasjonaldyr til tap av menneskeliv i trafikken og skogs- og avlingskadar for over ein milliard kroner i året. Det fyldige faktastoffet fortel om eit dyr som produserer 50-80 liter spytt i døgnet for å fordøye opptil 50 kilo plantemasse. Skogens konge gulpar og prompar nesten 100 kilo metangass og gjødslar marka med eitt tonn elglort i året. Elgboka er utgitt av Ego media, illustrert av Anette Mehl Landmark og har flotte bilde tatt av våre fremste naturfotografar.

Sjøormar: Synkronsvøm-mande elgar og hjortar

Forfattar Egil Hyldmo skriv i Elgboka at mye tyder på at sjøormane i Seljordvatnet og skotske Loch Ness er elgoksar eller hjortebukkar som svømmer på rekkje og rad. Dyra driv med synkronsvømming. Dei dykkar samtidig under vartn. Når hjortedyra på same tid bryt vassflata , bles dei vatn gjennom nasebora. På avstand kan dyrerekkja sjå ut som ein buktande sjøorm.  Både hannelg og –hjort opptrer i flokkar i lyse sommarnetter, på same tid som «ormane» helst er sett.